8ος χρόνος, ημέρα 2435η
Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022

Νότια Αφρική: Κατακραυγή και διαδηλώσεις μετά το ρατσιστικό επεισόδιο σε βάρος μαύρου φοιτητή

Νότια Αφρική: Κατακραυγή και διαδηλώσεις μετά το ρατσιστικό επεισόδιο σε βάρος μαύρου φοιτητή
Φωτό αρχείου
Ap Images

Λευκός φοιτητής ουρεί στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τα βιβλία μαύρου συμφοιτητή του: το βίντεο αυτής της αδιανόητης ενέργειας, που κυκλοφόρησε ευρέως σήμερα, προκάλεσε κατακραυγή στη Νότια Αφρική, μια χώρα όπου οι ρατσιστικές επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει, 30 χρόνια μετά τη λήξη του απαρτχάιντ.

Το περίβλεπτο πανεπιστήμιο Στέλενμπος, στο Κέιπ Τάουν, ανακοίνωσε ότι απέβαλε αμέσως τον πρωτοετή φοιτητή, ο οποίος στο βίντεο μιλάει αγγλικά σε έντονη προφορά αφρικάανς. Το βίντεο γυρίστηκε με κινητό τηλέφωνο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Ο λευκός φοιτητής διακρίνεται γυρισμένος πλάτη κατά τα τρία τέταρτα. Ένας άλλος, που δεν φαίνεται στην εικόνα, ρωτάει «γιατί ουρείς στο δωμάτιό μου;» και ο νεαρός με τα καστανά, κοντοκουρεμένα μαλλιά και το μπεζ φούτερ απαντάει λακωνικά: «κάποιον περιμένω», χωρίς να διακόψει αυτό που κάνει.

Το πανεπιστήμιο «καταδικάζει σθεναρά αυτό το τραυματικό και ρατσιστικό συμβάν» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. «Είμαστε κατάπληκτοι από αυτή τη συμπεριφορά. Κανένας φοιτητής δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλει την αξιοπρέπεια ή τα δικαιώματα ενός άλλου», σχολίασε ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος Βιμ ντε Βιλιέρς.

Σύμφωνα με έναν φοιτητικό σύλλογο, το θύμα κοιμόταν όταν «άκουσε θόρυβο στο δωμάτιό του». Ξύπνησε και είδε τον λευκό συμφοιτητή του να ουρεί στο γραφείο, στα βιβλία και στο λάπτοπ του και όταν τον ρώτησε τι έκανε «του απάντησε ότι έτσι κάνουν στους μαύρους», σύμφωνα με το Κογκρέσο των Νοτιοαφρικανών Φοιτητών.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των φοιτητών –η πλειονότητα των οποίων είναι λευκοί– τόνισαν ότι το επεισόδιο είναι αντιπροσωπευτικό «της οδύνης που επιβάλλουμε στις μειονότητες, στη συγκεκριμένη περίπτωση στους μαύρους φοιτητές».

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν στο πανεπιστήμιο σήμερα, με τη συμμετοχή φοιτητών όλων των κοινοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ