Νομοθεσία κατά των αμβλώσεων θεσπίζει και η Λουιζιάνα

Νομοθεσία κατά των αμβλώσεων θεσπίζει και η Λουιζιάνα

Στη λίστα των πολιτειών των ΗΠΑ που υιοθετούν αυστηρούς περιορισμούς στο δικαίωμα της άμβλωσης προστίθεται η Λουιζιάνα, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων της Πολιτείας ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει την άμβλωση από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι η καρδιά του εμβρύου έχει αρχίσει να χτυπά, κάτι που συχνά συμβαίνει από την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, πριν καν μια γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι κυοφορεί.

Το νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία - 79 ψήφοι υπέρ έναντι 23 κατά - από το σώμα, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, εστάλη στον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Πολιτείας, Τζον Μπελ Έντουαρντς. Ο κυβερνήτης Έντουαρντς έχει καταστήσει σαφές ότι «είναι διατεθειμένος» να επικυρώσει το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο προβλέπει ελάχιστες εξαιρέσεις, κυρίως σε περιπτώσεις που η ζωή της μητέρας διατρέχει κίνδυνο λόγω της κύησης.

Σημειώνεται ότι και άλλες αμερικανικές Πολιτείες, όπως η Τζόρτζια, το Οχάιο, ο Μισισιπής, το Κεντάκι, η Άιοβα και η Βόρεια Ντακότα έχουν υιοθετήσει παρόμοιους νόμους.

Η Αλαμπάμα στις 15 Μαΐου απαγόρευσε την άμβλωση σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμη και εάν η εγκυμοσύνη οφείλεται σε βιασμό ή αιμομιξία ενώ εγκρίθηκε νομοσχέδιο που προβλέπει ποινές κάθειρξης από 10 έως 99 χρόνια για τους γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις.

Πολύ περιοριστικό νόμο υιοθέτησε και το Μιζούρι, όπου απαγορεύεται η άμβλωση μετά την όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης και δεν εξαιρούνται ούτε οι περιπτώσεις εγκυμοσύνης από βιασμό ή αιμομιξία.

Αντιδρά το Netflix

Το Netflix ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται να «επανεξετάσει» τις επενδύσεις του σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές στην Πολιτεία της Τζόρτζια στην περίπτωση που τεθεί σε ισχύ ένας νέος νόμος που περιορίζει αυστηρά τις αμβλώσεις. Η πλατφόρμα ανέφερε ότι προς το παρόν θα συνεχίσει τις παραγωγές του εκεί και πως θα συνεργαστεί με οργανώσεις που πολεμούν τη νομοθεσία της Πολιτείας αυτής στα αμερικανικά δικαστήρια.

«Έχουμε πολλές γυναίκες που εργάζονται σε παραγωγές στην Τζόρτζια, τα δικαιώματα των οποίων, μαζί με εκατομμύρια άλλων, θα περιοριστούν αυστηρά από αυτόν τον νόμο», είπε σε ανακοίνωσή του ο Τεντ Σαράντος, γενικός διευθυντής περιεχόμενου του Netflix.