«Νομική ανάγκη» το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί
Τούρκος Υπ. Δικαιοσύνης

«Νομική ανάγκη» το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί

«Πιστεύω ότι είναι νομική ανάγκη να ξανανοίξουμε την Αγία Σοφία για λατρεία», δήλωσε εκ νέου σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ενόψει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να ανακοινωθεί σήμερα.για τη μετατροπή ή όχι του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμί.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε γνώμη για την υπό εξέλιξη προσφυγή σχετικά με την Αγία Σοφία. Όταν ανακοινωθεί η απόφαση, θα τη μάθουμε μαζί με όλους. Πέρα όμως από την υπό εξέλιξη υπόθεση, πιστεύω ότι είναι νομική ανάγκη να ανοίξει ξανά η Αγία Σοφία για λατρεία. Η Αγία Σοφία είναι ίδρυμα. Είναι νομικός όρος η Αγία Σοφία, η οποία ήταν τζαμί, να λειτουργήσει ξανά όπως ορίζει ο αρχικός σκοπός της».

Όπως μετέδωσε το sigmalive.com ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης εκτιμά πάντως ότι το θέμα είναι πρωτίστως νομικό και μετά πολιτικό. είναι μία απόφαση.«Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Η ακρόαση έγινε και τώρα η διαδικασία έφτασε στο στάδιο της απόφασης.

Πιστεύω ότι είναι μια απόφαση που θα ληφθεί από τη δικαιοσύνη, μια απόφαση που θα ληφθεί από τον πρόεδρό μας, επομένως, θα είναι μια απόφαση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του έθνους μας», αναφέρει ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ ο οποίος διαβεβαιώνει ότι θα προστατευτεί σε κάθε περίπτωση η ιστορική και πολιτιστική αξία του μνημείου.

«Θα προστατευτεί η πολιτιστική της αξία. Η ιστορική της ταυτότητα θα διατηρηθεί, αλλά πρωταρχικός σκοπός είναι να μετατραπεί σε τόπο λατρείας, είναι η προσδοκία ολόκληρης της κοινωνίας».