Νομικές προκλήσεις στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό

Νομικές προκλήσεις στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό

Στις νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας σχετικά με την επιστροφή  παράτυπων μεταναστών αναφέρεται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post, σχολιάζοντας την προσπάθεια του αμερικάνου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να συνάψει αντίστοιχη συμφωνία με το Μεξικό και τη Γουατεμάλα.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, η κυβέρνηση Tραμπ προσπάθησε να θεσπίσει συμφωνίες «ασφαλούς τρίτης χώρας» με το Μεξικό και τη Γουατεμάλα, δύο βασικές χώρες που αποτελούν τη διέλευση για αιτούντες άσυλο, οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Tραμπ δημοσίευσε ένα νέο κανονισμό για το άσυλο που επιχειρεί είτε να παρακάμψει είτε να ασχοληθεί μονομερώς και να απαγορεύσει τις αιτήσεις ασύλου για όσους διήλθαν από τρίτη χώρα.

Η εφημερίδα αναφέρεται στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας σημειώνοντας πως έχει «επανειλημμένα αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις σε διάφορους χώρους, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

«Κατά την πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκαν, αυτές οι νομικές προκλήσεις οδήγησαν στην παραμονή των αιτούντων άσυλο σε υπερπλήρεις και ανθυγιεινές εγκαταστάσεις στα ελληνικά νησιά, ενώ περιμένουν τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με το αν ήταν νόμιμο να τους επιστρέψουν πίσω. Έτσι και ο νέος κανονισμός για το άσυλο του προέδρου Τραμπ και οι ενδεχόμενες ασφαλείς συμφωνίες τρίτων χωρών θα αντιμετωπίσουν επίσης σοβαρές προκλήσεις στα πολλαπλά δικαστικά συστήματα».

«Ακόμη κι αν ο νέος κανονισμός για το άσυλο ή οι ασφαλείς συμφωνίες τρίτων χωρών παραμείνουν στο δικαστήριο, η επιστροφή των αιτούντων άσυλο σε μια ασφαλή τρίτη χώρα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας επικυρώθηκε το 2017. Κι όμως, μέχρι τον Μάρτιο του 2018, η Ελλάδα επέστρεψε μόλις 2.130 άτομα στην Τουρκία, από τα οποία άλλα επέστρεψαν οικειοθελώς άλλα με εξαναγκασμό, ωστόσο δεν στάλθηκαν πίσω από τον μηχανισμό ασφαλούς τρίτης χώρας που είναι σιωπηρός στη συμφωνία», τονίζεται.