Νίκη της Τ. Μει - Βγήκε «όρθια» από την πρόταση μομφής με 200 ψήφους

Νίκη της Τ. Μει - Βγήκε «όρθια» από την πρόταση μομφής με 200 ψήφους

Με 200 ψήφους θετικές ψήφους επί συνόλου 317, η Τερέζα Μέι εξασφάλισε την παραμονή της στην αρχηγία των Συντηρητικών και κατ''επέκταση στην πρωθυπουργία, μετά την σημερινή ψηφοφορία που διεξήχθη με αφορμή την πρόταση μομφής που είχαν υποβάλλει εναντίον της βουλευτές του κόμματος της.

Στις πρώτες της δηλώσεις από την Ντάουνινγκ Στρήτ η Μέι είπε ότι σέβεται την ψήφο των συναδέλφων που δεν την υποστήριξαν αλλά στο εξής θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στο Brexit ώστε να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και κυρίως στο θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία. Για τον λόγο αυτό θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην αυριανή σύνοδο περαιτέρω διαβεβαιώσεις. 

Σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος οι βουλευτές των Συντηρητικών δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πρόταση μομφής ως όπλο αποπομπής της Μέι για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Νωρίτερα, μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής 1922, η Μέι είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι «πολύ πολύ άσχημη» για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία και εγκαίρως τη διαδικασία του Brexit.

Ενώ όπως ανέφερε ένας βουλευτής που ήταν παρών στη συνάντηση αυτή ανακοίνωσε απόψε στους βουλευτές του κόμματός της η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, την απόφασή της να μην είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές το 2022. 

Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της «Επιτροπής 1922», Γκράχαμ Μπρέιντι, ανακοίνωσε πως το όριο των επιστολών που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση είχε ξεπεραστεί καθώς απαιτούνταν 48 τέτοιες επιστολές. 

H νίκη της Μέι κάνει ορατό το ενδεχόμενο οι ηγέτες των 27 της Ε.Ε. να προσφέρουν διαβεβαιώσεις προς την Τερέζα Μέι στη αυριανή Σύνοδο Κορυφής με στόχο να βοηθήσουν στην επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit. Το πρακτορείο Reuters επικαλείται αξιωματούχο από τις Βρυξέλλες, ο οποίος ανέφερε ότι η Ε.Ε. μπορεί να προσφέρει κάποιες διαβεβαιώσεις, σε περίπτωση που αυτές δεν θα αλλάξουν τα βασικά σημεία του προσχεδίου για το Brexit.

Εφόσον πάντως, η συμφωνία έρθει πριν τις 21 Ιανουαρίου και καταψηφιστεί, τότε  με βάση την τροπολογία που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η Βουλή θα έχει το δικαίωμα να επεξεργαστεί ένα διαφορετικό πλαίσιο και να ζητήσει παράταση χρόνου από τις Βρυξέλλες, ώστε να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις. 

Η ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, Αρλίν Φόστερ, που συναντήθηκε νωρίτερα με την Μέι, ήταν σαφής: χρήσιμη η συνάντηση, είπε αλλά και μια ευκαιρία «να υπογραμμιστεί γιατί η τρέχουσα συμφωνία είναι επικίνδυνη για την οικονομία μας και την ενότητα».