Νικαράγουα: Τρεις αντικυβερνητικοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν από πυρά

Νικαράγουα: Τρεις αντικυβερνητικοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν από πυρά

Tρεις αντικυβερνητικοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν σήμερα στην Μανάγκουα από τα πυρά ενός άνδρα, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε στη συνέχεια από το πλήθος, την επομένη της σύναψης μιας συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με στόχο την άμβλυνση της πολιτικής κρίσης στη Νικαράγουα.

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που περίπου 150 αντιπολιτευόμενοι βρισκόντουσαν συγκεντρωμένοι στο κέντρο της πρωτεύουσας της Νικαράγουας, κοντά στο μεγάλο εμπορικό κέντρο Metrocentro, για να κάνουν πορεία προς μια γειτονική λεωφόρο.

Πολλές εκατοντάδες αστυνομικοί για την αντιμετώπιση των ταραχών που φρουρούσαν τον τομέα αυτόν ανάγκασαν τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν, προκαλώντας ταραχές κατά τη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν, σύμφωνα με φωτοδημοσιογράφο του AFP.

Λίγα λεπτά αργότερα, ένας άνδρας που βρισκόταν στο εμπορικό κέντρο άρχισε να πυροβολεί τους διαδηλωτές, τραυματίζοντας τρεις, σύμφωνα με εικονολήπτη του AFP που βρισκόταν εκεί.

Μετά τους πυροβολισμούς, κάποιοι καταδίωξαν και ξυλοκόπησαν τον άνδρα που πυροβόλησε, ο οποίος έπεσε στο έδαφος.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία κατηγορεί τους διαδηλωτές για διατάραξη της δημόσιας τάξης και για λιντσάρισμα του άνδρα αυτού, ο οποίος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο και βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

"Όταν έγινε η επίθεση, ερίφθησαν πυρά και τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι", είναι η εκδοχή που αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μετά την καταδίωξη και τον ξυλοδαρμό του δράστη των πυροβολισμών από τους διαδηλωτές έναν από τους συγκεντρωμένους να βρίσκει μέσα στην τσάντα του άνδρα που άνοιξε πυρ μια ταυτότητα με το όνομα Χερμάν Ντάβιλα και ένα έγγραφο το οποίο φέρεται ότι τον συνδέει με το κυβερνών κόμμα.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Unidad Nacional Azul y Blanco (UNAB) ζήτησε χθες την πραγματοποίηση μιας "πανεθνικής καθιστικής διαμαρτυρίας". Πρόκειται για μια μορφή διαμαρτυρίας κατά την οποία οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο και ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και ζητούν την απελευθέρωση των αντιπολιτευόμενων που βρίσκονται στη φυλακή.

Σε διάφορα επεισόδια τραυματίστηκαν 4 άνθρωποι, "ο ένας από τους οποίους ανήκε σε μια ομάδα κρούσης" που πρόσκειται στην κυβέρνηση και 10 αντιπολιτευόμενοι συνελήφθησαν, δήλωσε η εκπρόσωπος της UNAB Σίλβια Γκουτιέρες.

Η διαδήλωση του Σαββάτου έγινε την επομένη συμφωνίας ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση, η οποία συνήφθη στη διάρκεια συνομιλιών που έχουν στόχο να εξέλθει η Νικαράγουα από την σοβαρή πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα δεσμεύεται να αποκαταστήσει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις και να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου. Επίσης δεσμεύεται να αφοπλίσει τους παραστρατιωτικούς που επεμβαίνουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2018.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 21 Μαρτίου ότι θα απελευθερώσει όλους τους αντιπολιτευόμενους που κρατούνται το αργότερο σε 90 ημέρες. Οι δύο πλευρές διαφωνούν ωστόσο όσον αφορά τον αριθμό αυτών που κρατούνται και που θα πρέπει να απελευθερωθούν.

Από την καταστολή στην Νικαράγουα έχουν χάσει τη ζωή τους 325 άνθρωποι σε 11 μήνες και έχουν εγκαταλείψει τη χώρα περίπου 50.000 άνθρωποι, σύμφωνα με μκο. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν επίσης φυλακιστεί.

Ο άλλοτε αντάρτης Ντανιέλ Ορτέγα, 73 ετών σήμερα, ηγείται της Νικαράγουας από το 2007. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για την εγκαθίδρυση δικτατορίας. Αυτός δέχθηκε τον Φεβρουάριο να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπειτα από μήνες διακοπής των συνομιλιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ