8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Νιγηρία: Πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον μεταξύ ταξιδιωτών από τη Ν. Αφρική

Νιγηρία: Πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον μεταξύ ταξιδιωτών από τη Ν. Αφρική

Η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού στο έδαφός της, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δύο ταξιδιώτες που έφτασαν στη χώρα από τη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το Κέντρο της Νιγηρίας Ελέγχου των Ασθενειών (NCDC).

To NCDC πρόσθεσε επίσης ότι η εκ των υστέρων αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού σε δείγματα, τα οποία είχαν ληφθεί τον Οκτώβριο από ταξιδιώτες που έφτασαν στη Νιγηρία και είχαν διαγνωσθεί θετικά στον νέο κορονοϊό, έδειξε ότι άλλος ένας άνθρωπος είχε προσβληθεί από την Όμικρον. Το NCDC δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

"Δεδομένης της πολύ πιθανής αυξημένης μεταδοτικότητας του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, είναι επιτακτική ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για να αναχαιτιστεί η μετάδοση στην κοινότητα", σημειώνει επίσης το NCDC.

Η ανακοίνωση αυτή του NCDC γίνεται ενόψει συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα και τον Νιγηριανό ομόλογό του Μουχαμάντου Μπουχάρι στην Αμπούτζα αργότερα σήμερα, κατά την οποία πιθανόν θα συζητηθεί το θέμα της παραλλαγής Όμικρον.

Κάποιες χώρες επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής, στις οποίες ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, κάτι το οποίο ο Ραμαφόζα χαρακτήρισε αδικαιολόγητο, σημειώνοντας ότι πλήττει αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ