Νιγηρία: Καταγγελίες για πυροβολισμούς στη διάρκεια των διαδηλώσεων

Νιγηρία: Καταγγελίες για πυροβολισμούς στη διάρκεια των διαδηλώσεων

Η κυβέρνηση της πολιτείας Λάγος στη Νιγηρία ανακοίνωσε ότι ερευνά καταγγελίες για πυροβολισμούς στη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ, ενώ η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι σκοτώθηκαν διαδηλωτές.

Στην εμπορική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, το Λάγος, τέθηκε χθες σε ισχύ 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ μονάδες αντιμετώπισης ταραχών έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας. Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας κάποιοι από τους διαδηλωτές που έχουν καταλάβει εμπορικό κέντρο του Λάγος εδώ και δύο εβδομάδες δεν αποχώρησαν.

“Υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς (…) η κυβέρνηση της πολιτείας έχει ζητήσει να ερευνηθεί το περιστατικό”, δήλωσε ο Γκμπένγκα Ομοτόζο, υπεύθυνος Ενημέρωσης και Στρατηγικής της πολιτείας Λάγος, μετά τις καταγγελίες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος πυροβόλησε και πόσα θύματα υπάρχουν. Ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι διαθέτει στοιχεία “για υπερβολική χρήση βίας που οδήγησε σε θανάτους διαδηλωτών”.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας –που εκτιμάται ότι αφορά 14 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την πολιτεία-- επιβλήθηκε έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες συχνά βίαιων διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας στο Λάγος, αλλά και αλλού στη Νιγηρία.

Χθες ένα αστυνομικό τμήμα στο Λάγος πυρπολήθηκε και τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε, ενώ αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.Παράλληλα μονάδες αντιμετώπισης ταραχών έχουν αναπτυχθεί για να φυλάξουν κρίσιμες υποδομές σε όλη τη Νιγηρία.

Οι κινητοποιήσεις στη Νιγηρία ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου με αίτημα την κατάργηση της μονάδας SARS της αστυνομίας (ειδική μονάδα αντιμετώπισης ληστειών), την οποία οι διαδηλωτές κατηγορούν για υπερβολική χρήση βίας.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει μέλος της μονάδας SARS να πυροβολεί εναντίον ενός νεαρού στην πολιτεία Δέλτα της Νιγηρίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε στις 11 Οκτωβρίου ότι θα διαλύσει τη μονάδα, αλλά θα εντάξει τα μέλη της σε άλλες μονάδες της αστυνομίας εφόσον περάσουν από ψυχολογική αξιολόγηση.

Για τον λόγο αυτό συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε όλη τη Νιγηρία, με τους πολίτες να ζητούν βαθιές μεταρρυθμίσεις και νομικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας.

Οι Νιγηριανοί κατηγορούν τη SARS επί χρόνια για ευρείες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων, βασανιστηρίων, αυθαίρετων συλλήψεων, παράνομων κρατήσεων και εκβιασμών.

Οι διαδηλώσεις έχουν κερδίσει στήριξη και δημοσιότητα μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, με το Twitter να δημιουργεί ένα ειδικό emoji –μια υψωμένη γροθιά στα χρώματα της σημαίας της Νιγηρίας. Εξάλλου διάφορες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στο κίνημα αυτό, όπως ο Κάνιε Γουέστ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ