Νίγηρας: Ανάληψη ευθύνης από το ISIS για την πολύνεκρη επίθεση σε στρατόπεδο

Νίγηρας: Ανάληψη ευθύνης από το ISIS για την πολύνεκρη επίθεση σε στρατόπεδο

Το «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS) ανέλαβε σήμερα την ευθύνη της πολύνεκρης επίθεσης που εξαπολύθηκε την Τρίτη σε ένα στρατόπεδο στο δυτικό τμήμα του Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με το Μαλί, σύμφωνα με ανακοίνωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην Επαρχία Δυτικής Αφρικής (ISWAP).

Το παρακλάδι του ISIS στη Δυτική Αφρική υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ότι περισσότεροι από 100 στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση σε στρατιωτική βάση και πολύ περισσότεροι τραυματίστηκαν.

Ένας εκπρόσωπος του στρατού του Νίγηρα δήλωσε χθες πως τουλάχιστον 71 στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση στο στρατόπεδο Ινάτες, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Υποκλίνομαι μπροστά στη μνήμη των στρατιωτών μας που σκοτώθηκαν στο Ινάτες με τα όπλα στα χέρια τους», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Μαχαμαντού Ισούφου με ανάρτησή του στο twitter.

Οι αρχές του Νίγηρα έχουν κηρύξει μετά την πολύνεκρη μάχη με τους τζιχαντιστές τριήμερο εθνικό πένθος.

Η επίθεση, του παρακλαδιού του «Ισλαμικού Κράτους» στην δυτική Αφρική,  είναι η πιο φονική που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ εναντίον των ενόπλων δυνάμεων των χωρών του Σαχέλ και έχει κλονίσει τις χώρες της περιοχής και τις σχέσεις τους με την Γαλλία, θέτοντας παράλληλα και υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική καταπολέμησης των τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών έχουν εξάλλου πολλαπλασιάσει τις φονικές τους επιθέσεις στο Σαχέλ - ειδικά στο Μαλί, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο - παρά την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών τόσο των εθνικών στρατών, όσο και των πολυεθνικών δυνάμεων στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, με κύριο εκπρόσωπό τους την Γαλλία.