Νετανιάχου: Το Ιράν κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα σε μυστική τοποθεσία

Νετανιάχου: Το Ιράν κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα σε μυστική τοποθεσία

Για μυστική κατασκευή πυρηνικών όπλων κατηγόρησε το Ιράν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου. Κατήγγειλε την Τεχεράνη ότι κατέστρεψε τις μυστικές εγκαταστάσεις όπου κατασκεύαζε τα πυρηνικά όπλα στην τοποθεσία Αμπαντέ, όταν τις ανακάλυψε το Ισραήλ.

«Σε αυτήν την τοποθεσία, το Ιράν έκανε πειράματα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων», κατήγγειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας ότι η τοποθεσία Αμπαντέ βρίσκεται νότια του Ισφαχάν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πρόσθεσε ότι οι ιρανικές αρχές κατέστρεψαν το σημείο όταν αντιλήφθηκαν ότι το Ισραήλ το ανακάλυψε.

Μήνυμα της ΙΑΕΑ προς το Ιράν για άμεση συμμόρφωση

Προειδοποίηση προς το Ιράν να συνεργαστεί πλήρως, απηύθυνε σήμερα η η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αναφέροντας ότι «ο χρόνος πιέζει».

Επιστρέφοντας από την επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο στην Τεχεράνη, ο υπηρεσιακός διεθυντής της ΙΑΕΑ Κορνέλ Φερούτα επέμεινε ότι είναι αναγκαίο το Ιράν «να απαντήσει αμέσως στα ερωτήματα» που του έχει απευθύνει η υπηρεσία, κατά την έναρξη της τακτικής, τριμηνιαίας συνεδρίασης του Συμβουλίων των Κυβερνητών, στη Βιέννη.

Η ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε επίσης ότι η Τεχεράνη εγκαθιστά συσκευές φυγοκέντρησης προηγμένης τεχνολογίας, ικανές να αυξήσουν το απόθεμά του σε εμπλουτισμένο ουράνιο. Η ενέργεια αυτή συνιστά ένα νέο βήμα υπαναχώρησης από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το Ιράν με βάση τη συμφωνία του 2015, η οποία είχε ως στόχο να το εμποδίσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Το Σάββατο το Ιράν «είχε εγκαταστήσει ή είχε ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασης» στο εργοστάσιο στη Νατάνζ 22 συσκευών φυγοκέντρησης τύπου IR-4, μίας τύπου IR-5, 30 τύπου IR-6 και τρία μοντέλα IR-6s, σύμφωνα με τις επιθεωρήσεις που έκανε η υπηρεσία επί τόπου, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ. Με βάση τη συμφωνία του 2015 το Ιράν επιτρέπεται να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιώντας μόνο φυγοκεντρητές πρώτης γενιάς (IR-1). Η IAEA παρατήρησε πάντως ότι αυτές οι συσκευές φυγοκέντρησης δεύτερης γενιάς που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στη Νατάνζ δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία.

Μολονότι το Ιράν μπήκε στην τρίτη φάση αυτής της σταδιακής υπαναχώρησης, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παρέχει πρόσβαση στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ.