7ος χρόνος, ημέρα 2094η
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Νετανιάχου: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν ασκεί δικαιοδοσία πάνω στο Ισραήλ

Νετανιάχου: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν ασκεί δικαιοδοσία πάνω στο Ισραήλ

Τους ισχυρισμούς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι έχει δικαιοδοσία να διεξάγει έρευνες στο Ισραήλ απορρίπτει η κυβέρνηση Νετανιάχου, τονίζοντας ότι το δικαστήριο δεν έχει καμία τέτοια δικαιοδοσία πάνω στην χώρα.

Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Μπ.Νετανιάχου χαρακτηρίζει εξωφρενικό το ΔΠΔ, να ισχυρίζεται ότι όταν «το Ισραήλ υπερασπίζεται την χώρα από τους τρομοκράτες που δολοφονούν τα παιδιά μας και εκτοξεύουν ρουκέτες στις πόλεις μας - διαπράττουμε ένα άλλο έγκλημα πολέμου». Μιλά για απόφαση που παραπέμπει σε αντισημιτισμό, ενώ καλεί το ΔΠΔ να ερευνήσει βάρβαρες δικτατορίες όπως το Ιράν και η Συρία, χώρες οι οποίες διαπράττουν φρικαλεότητες σχεδόν καθημερινά, όπως αναφέρει σε δήλωσή του. 

«Το δικαστήριο που ιδρύθηκε για να αποτρέψει φρικαλεότητες όπως το Ναζιστικό Ολοκαύτωμα εναντίον του Εβραϊκού λαού στοχεύει τώρα το μοναδικό κράτος του Εβραϊκού λαού», όπως λέει ο Μπ.Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι «θα πολεμήσουμε εναντίον αυτής της διαστρέβλωσης της δικαιοσύνης με όλη μας τη δύναμη».

Για διαστρέβλωση του διεθνούς δικαίου κάνει λόγο από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι. «Το κράτος του Ισραήλ είναι μια ισχυρή δημοκρατία με ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό νομικό σύστημα που είναι σεβαστό σε όλο τον κόσμο. Η απόφαση των δικαστών επιβραβεύει την παλαιστινιακή τρομοκρατία, καθώς και την άρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής να επιστρέψει σε άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, και θα πολώσει περαιτέρω και τις δύο πλευρές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για απόφαση που δεν στηρίζεται νομικά, μιλά ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ, Αβιχάι Μαντελμπλίτ τονίζοντας οτι το ΔΠΔ δεν έχει καμία δικαιοδοσία επί του θέματος, δεδομένου, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος. Και επισημαίνει ότι η χώρα έχει δεσμευτεί για τις θεμελιώδεις αξίες του διεθνούς δικαίου και είναι απόλυτα ικανή να εξετάζει από μόνο της τις φερόμενες παραβιάσεις του νόμου.

«Το ΔΠΔ δεν έχει καμία δικαιοδοσία επί του θέματος, δεδομένου, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος ούτε καμία περιοχή που ανήκει σε μια τέτοια οντότητα, και επιπλέον, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει δικαιοδοσία έναντι των Ισραηλινών πολιτών. Αυτή η νομική θέση έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη κορυφαίων κρατών και παγκοσμίου φήμης νομικών εμπειρογνωμόνων, ωστόσο η πλειοψηφική γνώμη του Δικαστηρίου αγνόησε πολλά από τα ουσιαστικά νομικά επιχειρήματα που προβλήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο. Το Κράτος του Ισραήλ είναι μια δημοκρατία που σέβεται τους νόμους με ανεξάρτητο νομικό σύστημα», αναφέρει μεταξύ των άλλων ο ισραηλινός Γενικός Εισαγγελέας.