Νετανιάχου: Η Συρία... παίζει το μέλλον της λόγω των σχέσεων με το Ιράν

Νετανιάχου: Η Συρία... παίζει το μέλλον της λόγω των σχέσεων με το Ιράν

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ «διακινδυνεύει το μέλλον της χώρας του και του καθεστώτος του», αν επιτρέψει το Ιράν να εγκατασταθεί στο έδαφος της Συρίας στα σύνορα με το Ισραήλ, προειδοποίησε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου έκανε τις δηλώσεις αυτές από το πλευρό του Αμερικανού απεσταλμένου για το Ιράν Μπράιαν Χουκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, μία ημέρα προτού η ισραηλινή κυβέρνηση αποφασίσει πώς θα εφαρμόσει το αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικό.

Βάσει του σχεδίου που παρουσίασε τον Ιανουάριο η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το Ισραήλ θα προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Κοιλάδα του Ιορδάνη. Στο σχέδιο αυτό προβλέπεται και η «εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των ισχυρών μοναρχιών του Κόλπου, αντίπαλων του Ιράν.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο Νετανιάχου και ο Χουκ ζήτησαν να παραταθεί το εμπάργκο εξαγωγής όπλων στο Ιράν, το οποίο λήγει τον Οκτώβριο. Η άρση του θα επιτρέψει στην Τεχεράνη «να εισάγει μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα, στρατιωτικά υποβρύχια και πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς», τα οποία στη συνέχει θα εξάγει, κυρίως στη Συρία, σύμφωνα με τον Αμερικανό απεσταλμένο.

«Λέω στους αγιατολάχ στην Τεχεράνη: Το Ισραήλ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει τις απαραίτητες δράσεις για να σας εμποδίσει να δημιουργήσετε ένα νέο τρομοκρατικό και στρατιωτικό μέτωπο εναντίον του Ισραήλ στη Συρία. Λέω στον Μπασάρ αλ Άσαντ: Διακινδυνεύετε το μέλλον της χώρας σας και του καθεστώτος σας», τόνισε ο Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να εδραιώσει μια στρατιωτική παρουσία στη Συρία» και «είναι απολύτως αποφασισμένο να εμποδίσει το Ιράν να εδραιωθεί στα σύνορά μας», πρόσθεσε, κατηγορώντας «πολλές χώρες» για «συνομωσία» στο ιρανικό θέμα.

Το Ιράν είναι ο βασικός εχθρός του Ισραήλ και ανησυχεί μήπως η Τεχεράνη αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αναπτύξει ένα πρόγραμμα πυραύλων ακριβείας στον γειτονικό Λίβανο και αναπτύξει στρατιωτικές βάσεις στη Συρία.

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν αυξηθεί οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία που αποδίδονται στο Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό ούτε να το επιβεβαιώνει ούτε να το διαψεύδει. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ωστόσο κάνουν λόγο για «ένα δεύτερο μέτωπο» της Χεζμπολάχ στο συριακό Γκολάν.

Ο Χουκ πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή για να προειδοποιήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, για τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιφερειακή ασφάλεια η μη ανανέωση του εμπάργκο όπλων εναντίον του Ιράν, κυρίως στην Υεμένη, όπου η Τεχεράνη φέρεται να στηρίζει τους σιίτες αντάρτες Χούτι.