Νοτιοκορεατής ο νέος επικεφαλής της Ίντερπολ - Ήττα για τη Ρωσία

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, 10:19
-A +A
Νοτιοκορεατής ο νέος επικεφαλής της Ίντερπολ - Ήττα για τη Ρωσία

Η Ίντερπολ εξέλεξε ως νέο της πρόεδρο τον Νοτιοκορεάτη Κιμ Γιονγκ-γιανγκ, γεγονός που αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες της Μόσχας να εκλέξει Ρώσο εκπρόσωπο.

Ο Κιμ επελέγη από τις 194 χώρες-μέλη της Ίντερπολ σε ψηφοφορία που έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού στο Ντουμπάι.

Αντικαθιστά τον Μενγκ Χονγκγουέι, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο αγνοείται στην πατρίδα του, την Κίνα. Το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι ο Μενγκ παραιτήθηκε κατηγορούμενος για δωροληψία.

Χθες Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πρόσφερε τη στήριξή του στον Κιμ, ο οποίος ασκεί καθήκοντα προέδρου μέχρι τον επίσημο διορισμό του.

«Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες και τους οργανισμούς που συμμετέχουν στην Ίντερπολ και που σέβονται το κράτος δικαίου να επιλέξουν έναν ηγέτη με ακεραιότητα. Θεωρούμε ότι ο κ.Κιμ θα είναι ακριβώς αυτό», είπε ο Πομπέο στους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ πρόσφεραν τη στήριξή τους στον Κιμ, ενώ παράλληλα υπήρξαν και πιέσεις από άλλες δυτικές χώρες να απορρίψει ο Οργανισμός τον Ρώσο υποψήφιο Αλεξάντερ Προκόπτσουκ, έναν αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών και αντιπρόεδρο της Ίντερπολ από φόβο ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον ρόλο αυτόν για να στοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους.

Ο Κιμ θα υπηρετήσει την θητεία του Μενγκ, μέχρι το 2020.

Στο μεταξύ χθες το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών χαρακτήρισε ανεπίτρεπτες τις προσπάθειες που καταβάλλονταν για να επηρεασθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Interpol/

Σύμφωνα με τη Μόσχα τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν εξαπολύσει εκστρατεία δυσφήμισης του Ρώσου υποψηφίου για την θέση του προέδρου της Interpol.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα