Νέο σοβαρό επεισόδιο με προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Κίνας - Ινδίας

Νέο σοβαρό επεισόδιο με προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Κίνας - Ινδίας

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας υποστήριξε ότι ινδικά στρατεύματα έριξαν προειδοποιητικές βολές ενάντια σε συνοριακές περιπολίες στρατιωτών της χώρας κάνοντας λόγο για «σοβαρή στρατιωτική πρόκληση πολύ κακής φύσης». 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού στρατού, οι ενέργειες της Ινδίας «παραβίασαν τις συμφωνίες μεταξύ Κίνας και Ινδίας, αυξάνοντας τις περιφερειακές εντάσεις».

«Ζητούμε από την ινδική πλευρά να σταματήσει αμέσως τις επικίνδυνες ενέργειες, να αποσύρει αμέσως το διασυνοριακό προσωπικό, να περιορίσει αυστηρά τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής και να ερευνήσει αυστηρά και να τιμωρήσει το προσωπικό που πυροβόλησε ώστε να διασφαλίσει ότι παρόμοια συμβάντα δεν θα ξανασυμβούν» είπε ο Ζανγκ Σούιλι εκ μέρους του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Επί μήνες, στρατεύματα βρίσκονται σε αντιπαράθεση στα δυτικά Ιμαλάια, όπου οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου- τα de facto σύνορα. Τον Ιούνιο 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια σύγκρουση στην κοιλάδα Γκαλβάν, μετά την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποσυρθούν. Ωστόσο παρά μια σειρά συνομιλιών, δυνάμεις παραμένουν σε αντιπαράθεση σε άλλα σημεία, μεταξύ των οποίων η λίμνη Πανγκόνγκ Τσο, σε υψηλό υψόμετρο, την οποία διεκδικούν και οι δύο πλευρές.

Από την ανεξαρτησία του Ινδικού Κράτους το 1947 ένα ακατοίκητο τμήμα της οροσειράς των Ιμαλαΐων με έκταση γύρω στα 3.500 χιλιόμετρα αποτελεί το μήλον της Έριδος για τις Σινο-Ινδικές σχέσεις.

Το 1962 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δύο κρατών με αφορμή διαμάχες στην περιοχή, ο οποίος τέλειωσε με την ολοκληρωτική ήττα των Ινδικών στρατευμάτων. 

AP Photo/Mukhtar Khan