Νέο διοικητικά δικαστήρια ετοιμάζει ο Ορμπάν στην Ουγγαρία

Νέο διοικητικά δικαστήρια ετοιμάζει ο Ορμπάν στην Ουγγαρία

Η Ουγγαρία θα δημιουργήσει ένα νέο σύστημα διοικητικών δικαστηρίων μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 και θα εγκρίνει νομοθεσία που θα καθορίσει το πλαίσιο για το σύστημα , δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Λάσλο Τρότσανι.

O Τροτσάνι μίλησε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας δικαστικής διάσκεψης ότι θα δημιουργηθούν οκτώ περιφερειακά δικαστήρια και ένα νέο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο. «Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ αποτελεσματικό διοικητικό δικαστικό σύστημα», είπε.

Ο Υπουργός δεν συμμερίστηκε τις ανησυχίες ότι η κυβέρνηση θα στελεχώσει το νέο δικαστήριο με δικαστές πιστούς στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Η ανακοίνωση αυτή έχει σημασία με δεδομένο ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7 για την Ουγγαρία, αφορά και τον τρόπο με τον όποιο φέρεται να χειρίζεται το δικαστικό σύστημα ο Βίκτορ Ορμπάν.

Το άρθρο 7 αφορά ένα πακέτο κυρώσεων από την Ε.Ε εναντίον μιας χώρας στην περίπτωση που κριθεί ότι  αποτελεί μια «συστηματική» απειλή για τις αξίες της.

AP Photo