Νέο δημοψήφισμα για το Brexit ζητά ο δήμαρχος του Λονδίνου

Νέο δημοψήφισμα για το Brexit ζητά ο δήμαρχος του Λονδίνου

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ζήτησε ένα νέο δημοψήφισμα για την συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως ο χειρισμός των διαπραγματεύσεων του Brexit από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι έχει «οδηγήσει σε σύγχυση και αδιέξοδο» και τη χώρα σε μια ζημιογόνο πορεία.

Η αποτυχία επίτευξης μιας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, ή μιας κακής συμφωνίας, μπορεί να έχει αποτέλεσμα των απώλεια 500.000 θέσεων εργασίας και να οδηγήσει σε νοσοκομείο χωρίς αρκετό προσωπικό, να πλήξει τις επιχειρήσεις και την αστυνομία να χρειάζεται να προετοιμαστεί για κοινωνικές αναταραχές, προειδοποίησε.

«Δεν πιστεύω ότι η Μέι έχει την εντολή να τζογάρει τόσο απροκάλυπτα με την οικονομία και τον βιοπορισμό των ανθρώπων» υπογραμμίζει ο Καν, μέλος του Εργατικού Κόμματος και υπέρμαχος της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016.

Από την πλευρά της η Μέι δήλωσε «εκνευρισμένη» από τις εικασίες για το πολιτικό μέλλον της. Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του BBC, η πρωθυπουργός δήλωσε πως έχει επικεντρώσει στη σύναψη μιας συμφωνίας εξόδου από την Ε.Ε., η οποία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση.

«Είμαι κάπως εκνευρισμένη, όμως αυτή η συζήτηση δεν αφορά το μέλλον μου, αυτή η συζήτηση αφορά το μέλλον των βρετανών πολιτών και το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Μέι, η οποία υποστηρίζει τη διατήρηση μιας στενής εμπορικής σχέσης με τους 27.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες ελπίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου. Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο όπου η Μέι δεν διαθέτει παρά μια πολύ μικρή πλειοψηφία, καθώς και από τα κοινοβούλια των 27 χωρών της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

AP Photo File