Νέο βίντεο δείχνει δύο ιρανικούς πυραύλους να πλήττουν το αεροσκάφος
New York Times

Νέο βίντεο δείχνει δύο ιρανικούς πυραύλους να πλήττουν το αεροσκάφος

Ένα νέο βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει δύο ιρανικούς πυραύλους, που εκτοξεύθηκαν με διαφορά 30 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο, να πλήττουν το ουκρανικό αεροσκάφος, που είχε απογειωθεί από την Τεχεράνη, την 8η Ιανουαρίου, δημοσίευσαν οι New York Times.

Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από μια ιρανική στρατιωτική βάση του Ιράν, σε απόσταση 12 χλμ από το αεροπλάνο, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Το νέο βίντεο εξηγεί σε μεγάλο βαθμό για ποιο λόγο ο αναμεταδότης του αεροσκάφους σταμάτησε να λειτουργεί, προτού αυτό πληγεί από την ρουκέτα. Προκύπτει ότι ο πρώτος πύραυλος εξουδετέρωσε τον αναμεταδότη, προτού ακολουθήσει ο δεύτερος.

Κανένας πύραυλος δεν προκάλεσε αμέσως την πτώση του αεροσκάφους και στο βίντεο διακρίνεται το αεροπλάνο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες και να στροβιλίζεται προς το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, σημειώνουν υπενθυμίζοντας ότι είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν και οι 176 επιβαίνοντες του μοιραίου Boeing.

Συγκεκριμένα, στο βίντεο - το οποίο περιέχει πλάνα που κατέγραψε κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο μπροστά στην οθόνη όπου κατέληγαν - εικονίζεται η τροχιά του πρώτου πυραύλου, ορατή χάρη στη λάμψη της καύσης του κινητήρα του, καθώς ορμά στον ουρανό, πριν ακολουθήσει έκρηξη στον αέρα, το πρώτο πλήγμα, έπειτα από περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Ο δεύτερος πύραυλος εκτοξεύεται περίπου δέκα δευτερόλεπτα αργότερα από την ίδια θέση, προς την ίδια κατεύθυνση, ακολουθεί νέα έκρηξη, έπειτα από περίπου 10 δευτερόλεπτα. Χονδικά ένα λεπτό αργότερα, μια πύρινη σφαίρα περνά, φευγαλέα, από το πάνω μέρος της οθόνης, καθώς το αεροσκάφος προφανώς έχει κάνει στροφή και προσπαθεί να επιστρέψει στο αεροδρόμιο.

Το βίντεο «επαληθεύτηκε», επιμένει η εφημερίδα και προσθέτει πως αποδεικνύει επίσης πως ο πιλότος έστριψε το επιβατικό αεροσκάφος στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να γυρίσει στο αεροδρόμιο, που αποδείχθηκε μάταιη.

Το βίντεο κατέγραψε, σύμφωνα με τους Τάιμς, κάμερα εγκατεστημένη στην οροφή ακινήτου κοντά στο χωριό Μπιντ Κανά, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από ιρανική αεροπορική βάση και περίπου 30 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του διεθνούς αεροδρομίου της Τεχεράνης.