«Αντάρτικο» κατά της Τερέζα Μέι στο συνέδριο των Συντηρητικών

«Αντάρτικο» κατά της Τερέζα Μέι στο συνέδριο των Συντηρητικών

Αυξάνεται η πίεση για την Τερέζα Μέι λίγες μόνο ώρες πριν τη κρίσιμη ομιλία της στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών που διεξάγεται στο Μπέρμιγχαμ. Όπως έγινε γνωστό λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, ο βουλευτής Τζέιμς Ντάντριτζ ζήτησε την παραίτηση της, με επιστολή της προς την αρμόδια επιτροπή. 

Συγκεκριμένα, ο Ντάντριτ, ο οποίος ανήκει στην πτέρυγα των υποστηρικτών του λεγόμενου «σκληρού» Brexit, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της αποκαλούμενης Επιτροπής 1922 του κόμματος, Γκρέιαμ Μπρέιντι ζητώντας την παραίτηση της Μέι. 

Οι Συντηρητικοί έχουν 316 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων και με βάση τον κανονισμό του κόμματός τους απαιτείται το 15% από αυτούς (δηλαδή 48) να στείλουν επιστολές στον πρόεδρο της αποκαλούμενης "Επιτροπής 1922" για να αμφισβητήσουν την ηγεσία της Μέι. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ, έχουν αποσταλεί 36 τέτοιες επιστολές, κάτι που σημαίνει ότι υπολείπονται 12 ακόμη «αντάρτες» προκειμένου να κατατεθεί η πρόταση μομφής. 

Υπενθυμίζεται ότι αυτό ουσιαστικά ζήτησε, στη δική του ομιλία στο συνέδριο των Τόρις, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, αμφισβητώντας ευθέως την ηγεσία της Μέι και καταθέτοντας πρακτικά τη δική του υποψηφιότητα για τη διαδοχή της. 

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο των Συντηρητικών η Μέι απέφυγε να μιλήσει για τα διάφορα σενάρια περί «αντάρτικων» και κάλεσε τους Συντηρητικούς να παραμείνουν ενωμένοι πίσω από το σχέδιο της για το Brexit γιατί σε «διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουν κανένα Brexit» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. 

AP Photo