Νεκροί δύο ασθενείς στο Ιράν - Ξεπέρασαν τις 2.000 τα θύματα
Κορονοϊός

Νεκροί δύο ασθενείς στο Ιράν - Ξεπέρασαν τις 2.000 τα θύματα

Στους 2.004 νεκρούς ανήλθε ο απολογισμός των θυμάτων από τον κορονοϊό μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην ηπειρωτική Κίνα, αυξημένος κατά 136 από την προηγουμένη, ενώ καταγράφτηκαν 1.749 νέα κρούσματα, ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από την 29η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της ασιατικής χώρας. 

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι κατώτερος από τα 1.886, που εκδηλώθηκαν μία ημέρα νωρίτερα και είναι επίσης ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από τις αρχές του έτους, αν και συνολικά έχουν φτάσει τα 74.185 εκ των οποίων τα 900 βρίσκονται εκτός Κίνας. Συνολικά στους 6 ανέρχονται οι νεκροί εκτός ασιατικής χώρας.

Έτσι ο συνολικός αριθμός των νεκρών διαμορφώνεται στα 2.009 άτομα αφού έξι έχουν καταγραφεί σε Χονγκ Κονγκ, Φιλιππίνες, Γαλλία, Ταϊβάν και Ιαπωνία. 

Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων (132) και των νέων κρουσμάτων (1.693) της επιδημίας καταγράφηκε στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της κρίσης. Οι 116 νεκροί αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, τη μεγαλούπολη Ουχάν. Ωστόσο πέραν της Χουμπέι, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν σημαντικά μειωμένος, στα 56, για 15η συνεχόμενη ημέρα.

Επικαλούμενος μελέτη του κινεζικού κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών σε 72.000 ανθρώπους, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους επισήμανε τη Δευτέρα ότι πάνω από το 80% των ασθενών πάσχουν από ήπια μορφή της ασθένειες που προκαλεί ο COVID-19.

Κατά την ίδια έρευνα, σε ασθενείς ηλικίας ως 39 ετών ο δείκτης θνησιμότητας του ιού παραμένει πολύ χαμηλός, στο 0,2%, ωστόσο αυξάνεται προοδευτικά μεταξύ των ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας.

Επίσης, ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώστηκε πως έχουν θεραπευθεί και έλαβαν εξιτήριο στην ηπειρωτική Κίνα ξεπέρασε αυτόν των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της επιδημίας χθες Τρίτη, για πρώτη φορά, δείχνουν δεδομένα που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Την Τρίτη δόθηκε εξιτήριο σε 1.824 ασθενείς που αποθεραπεύθηκαν, αριθμός που είναι υψηλότερος από αυτόν των ανθρώπων που επιβεβαιώθηκε πως έχουν προσβληθεί από τον COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά.

Συνολικά 14.376 άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, βγήκαν από τα νοσοκομεία ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Στο μεταξύ, το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε τον δεύτερο θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου Πριγκίπισσα Μάργκαρετ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Το θύμα, άνδρας ηλικίας 70 ετών, είχε υποκείμενη πάθηση και συγκαταλεγόταν στα 62 επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 που έχει καταγράψει η συγκεκριμένη αυτόνομη περιοχή της Κίνας.

Ιράν: Νεκροί οι δύο ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με τον κορονοϊό

Δύο άνθρωποι που είχαν βρεθεί θετικοί στον Covid-19 άφησαν την τελευταία τους πνοή σε νοσοκομείο της ιερής για τους σιίτες πόλης Κομ, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr επικαλούμενο τον επικεφαλής του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών της πόλης.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, νωρίτερα σήμερα οι δύο ασθενείς είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό και λίγο αργότερα «πέθαναν από αναπνευστική νόσο».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Ιράν Κιανούς Τζαχανπούρ επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή.

Η Τεχεράνη είχε επιβεβαιώσει το πρωί ότι εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα του ιού. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οι ασθενείς είχαν τεθεί σε καραντίνα.

Η Νότια Κορέα επιβεβαιώνει άλλα 15 κρούσματα    

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας εντόπισαν 15 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού που προκάλεσε επιδημία πνευμονίας αφότου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε η Σεούλ σήμερα Τετάρτη, εξέλιξη που αυξάνει το σύνολο των κρουσμάτων στην ασιατική χώρα σε 46.

Τα 13 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην πόλη Ντέγκου και την επαρχία Βόρεια Τζονγκσάνγκ που την περιβάλλει, με τα 11 εξ αυτών να συνδέονται με έναν φορέα του ιού, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Το αρχικό κρούσμα στην περιοχή αυτή, το οποίο επιβεβαιώθηκε την Τρίτη, είναι ένα πρόσωπο που δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, είχε παρακολουθήσει εκκλησιαστικές λειτουργίες και πήγε σε νοσοκομείο για να ζητήσει βοήθεια πριν υποβληθεί στις εξετάσεις που αποκάλυψαν ότι είχε μολυνθεί από τον COVID-19, σύμφωνα με την κορεατική υπηρεσία.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν κάλεσε χθες Τρίτη να υπάρξουν αυστηρά μέτρα ελέγχου για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού καθώς και να ληφθούν «όλα τα πιθανά μέτρα» για να τονωθεί η οικονομία της χώρας, που έκρινε ότι βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της επιδημίας.

Diamond Princess: Επιπλέον 79 κρούσματα

Επιπλέον 79 κρούσματα του νέου κοροναϊού Covid-19 διαγνώσθηκαν μεταξύ των επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα από τις αρχές του Φεβρουαρίου και βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Με αυτά ανέρχεται σε 621 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν διαγνωσθεί σε επιβαίνοντες στο πλοίο αυτό, γεγονός το οποίο το καθιστά την μεγαλύτερη εστία του νέου κοροναϊού εκτός Κίνας.

Ο αριθμός αυτός ανακοινώθηκε την ώρα που κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας αποβιβάζονται, μετά την παραμονή τους σε καραντίνα για 14 ημέρες στην Ιαπωνία, περίπου 500 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις οι οποίες βγήκαν αρνητικές και δεν ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Αυτοί που άρχισαν την αποβίβαση είναι επιβάτες οι εργαστηριακές εξετάσεις στα δείγματα των οποίων επέστρεψαν αρνητικές, δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα του κορονοϊού και δεν είχαν επαφή με φορείς του. Πρόκειται για περίπου 500 ανθρώπους, που αποβιβάζονται σήμερα.

Η διαδικασία αποβίβασης των υπολοίπων θα έχει ολοκληρωθεί μεθαύριο Παρασκευή και όσοι επιβάτες έχουν μολυνθεί θα διακομιστούν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργό Υγείας.

Οι ΗΠΑ επαναπάτρισαν με δύο ειδικές πτήσεις 300 υπηκόους τους τη Δευτέρα, ενώ έξι υπήκοοι Νότιας Κορέας και η σύζυγος του ενός, υπήκοος Ιαπωνίας, ταξίδεψαν σήμερα το πρωί στη Σεούλ με πτήση τσάρτερ.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, περίπου 200 υπήκοοι Αυστραλίας θα επαναπατριστούν στο Ντάργουιν, όπου θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Όταν αποφασίστηκε να τεθεί σε καραντίνα, το κρουαζιερόπλοιο μετέφερε 3.711 επιβάτες και πλήρωμα από 56 χώρες και περιοχές. Το πλήρωμα θα τεθεί εκ νέου σε καραντίνα αφού έχει αποβιβαστεί ο τελευταίος επιβάτης.

Διαβάστε ακόμα:

Δοκιμάζει τις αντοχές των συστημάτων υγείας ο κορονοϊός

Ιράν: Δύο ύποπτα κρούσματα θετικά στα προκαταρκτικά τεστ για τον κορονοϊό