Νέα υπουργός Γεωργίας στη Βουλγαρία η Ντεσισλάβα Τάνεβα

Νέα υπουργός Γεωργίας στη Βουλγαρία η Ντεσισλάβα Τάνεβα

Με 121 ψήφους υπέρ, πέντε κατά και καμία αποχή, η Βουλή της Βουλγαρίας απέπεμψε τον Ρούμεν Ποροζάνοφ από τη θέση του υπουργού Γεωργίας και αποφάσισε ότι η Ντεσισλάβα Τάνεβα, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Τροφίμων, είναι αυτή που θα τον αντικαταστήσει.

Ο κ. Ποροζάνοφ υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Τρίτη, η οποία έγινε δεκτή από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων σε ένα πρόγραμμα του κρατικού ταμείου Γεωργίας. Ο κ. Ποροζάνοφ είχε διατελέσει στο παρελθόν, διευθυντής του Ταμείου και στη διάρκεια της θητείας του είχαν δοθεί εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις, οι οποίες τέθηκαν στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών και των ερευνητικών αρχών.

Ο κ. Ποροζάνοφ βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου που αφορά αγορές πολυτελών κατοικιών και την κατασκευή ξενώνων με ευρωπαϊκά κονδύλια, το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα από διαδικτυακή ερευνητική ιστοσελίδα που δημοσίευσε τα ψευδή -όπως έκρινε και η επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς - στοιχεία στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας του κ. Ποροζάνοφ.

Η νέα υπουργός Γεωργίας έχει εμπειρία στη βιομηχανία τροφίμων και τον γεωργικό τοέα, είπε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Τόμισλαβ Ντόντσεφ, παρουσιάζοντας την κ. Τάνεβα στη Βουλή.

Σε δηλώσεις της, η κ. Τάνεβα τόνισε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα, κλάδος στον οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 100.000 πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ