Νέα σύννεφα στις οικονομίες Κίνας - Ιαπωνίας

Νέα σύννεφα στις οικονομίες Κίνας - Ιαπωνίας

Νέα σημάδια ύφεσης εμφάνισε η οικονομία της Κίνας τον Οκτώβριο, με απογοητευτικά μεγέθη στη βιομηχανική παραγωγή, την καταναλωτική δαπάνη και τις επενδύσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 4,7% σε σχέση με πέρυσι, από αύξηση 5,8% το Σεπτέμβριο, με τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων, σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, να κάνουν λόγο για 5,2%.

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 7,2%, με τις εκτιμήσεις στο 7,8%, ενώ οι επενδύσεις σε αστικές περιοχές (σ.σ. μέγεθος βασικό για την κατασκευαστική δραστηριότητα) ενισχύθηκαν κατά 5,2%, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με το Σεπτέμβριο, όπου είχαν αυξηθεί κατά 5,4%.

«Υπάρχουν πολλές εξωτερικές αβεβαιότητες: Τα εσωτερικά κυκλικά ζητήματα μαζί με τα διαρθρωτικά», ανέφερε ο Liu Aihua, εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας. «Οι καθοδικές πιέσεις στην οικονομία αυξάνονται συνεχώς, οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν πρέπει να υποτιμηθούν», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με χαμηλότερο των προσδοκιών ρυθμό για τους τρεις μήνες έως το Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων εξαγωγών. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% το τρίτο τρίμηνο, έπειτα από ανάπτυξη 1,8% στο δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας το τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο ανάπτυξης, χαμηλότερα από την εκτίμηση για 0,8%.