Εκλογές στην Αργεντινή: Νέα σελίδα στο ίδιο δράμα

Εκλογές στην Αργεντινή: Νέα σελίδα στο ίδιο δράμα

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Στις ημέρες που ακολούθησαν τις προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου, το αργεντίνικο πέσο κατέγραψε μια ακόμη απότομη «βουτιά» έναντι του δολαρίου, καθώς η ισοτιμία του υποχώρησε κατά 30%. «Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα του τι ενδέχεται να συμβεί, το οποίο μπορεί να είναι πολύ σοβαρό», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος, Μαουρίτσιο Μάκρι, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαφαινόμενη εκλογή του αντιπάλου του, του περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντεζ, στις εκλογές αυτής της Κυριακής. Ταυτόχρονα, επιχείρησε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας στο στρατόπεδό του, αντιγράφοντας ουσιαστικά τον Μπάρακ Ομπάμα, με το σύνθημα «Ναι, μπορούμε!».

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο όμορος -κοινωνικά και πολιτικά- του Μάκρι και πρόεδρος της γειτονικής Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, έστελνε τη δική του προειδοποιητική βολή, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποβολής της Αργεντινής από τη Mercosur. Μιλώντας από το Τόκιο, όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη, ο Μπολσονάρου ήταν σαφώς απειλητικός: «Αυτό που θέλουμε είναι η Αργεντινή να συνεχίσει την εμπορική πολιτική του Μάκρι στην περίπτωση που νικήσει η αντιπολίτευση. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε μαζί με την Παραγουάη και την Ουρουγουάη ίσως χρειαστεί να λάβουμε μια απόφαση», είπε, παραπέμποντας μάλιστα στην προσωρινή αποβολή της Παραγουάης το 2012.

Δεν αντιστρέφεται η εικόνα

Τίποτε, όμως, από τα παραπάνω δεν δείχνει ικανό να αντιστρέψει την εικόνα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες προβλέπουν συντριβή του Μάκρι και εκλογή του Φερνάντεζ, πιθανότατα και από τον πρώτο γύρο. Όσο για τον καμβά αυτής της εικόνας, τον δίνουν περιεκτικά και πειστικά οι Financial Times, σε πρόσφατη ανάλυσή τους.

«Όλα υποτίθεται ότι θα ήταν διαφορετικά. Ο Μαουρίτσιο Μάκρι, γόνος μιας από τις πιο εύπορες οικογένειες της χώρας, ανήλθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια υποσχόμενος ότι οι φιλικές προς τις αγορές θέσεις του και η προέλευσή του από τον χώρο των επιχειρήσεων θα έβαζε επιτέλους την οικονομία της Αργεντινής στον σωστό δρόμο.

Όμως, έπειτα από μια σειρά αποτυχιών που οδήγησαν σε μία ακόμη διάσωση από το ΔΝΤ πέρυσι, ο Μάκρι κατάφερε κάτι που ελάχιστοι θεωρούσαν πιθανό, σύμφωνα με διευθυντικό στέλεχος μιας ξένης τράπεζας στο Μπουένος Αϊρες: Θα παραδώσει την οικονομία της Αργεντινής σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη που την παρέλαβε το 2015 από την Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ, μια εκπρόσωπο της αριστερής πτέρυγας η οποία δέχθηκε κριτική από τους διεθνείς επενδυτές για τις επανειλημμένες κρατικές παρεμβάσεις που επιχείρησε».

Πράγματι, η εικόνα είναι μάλλον απογοητευτική σε επίπεδο οικονομίας. Το συνεχιζόμενο δράμα του πέσο συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στην κάλυψη των βασικών αναγκών εκατομμυρίων νοικοκυριών και εκτίναξη του πληθωρισμού πάνω από το 50%, επιταχύνει τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα (ήδη το τελευταίο δίμηνο έχουν κάνει «φτερά» κάπου 12 δισ. δολάρια) και καθιστά πρακτικά αδύνατη την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους των 100 δισ. χωρίς μια νέα και γενναία αναδιάρθρωση.

Θα δεχθούν, όμως, κάτι τέτοιο οι δανειστές ή θα προβάλουν όρους που θα οδηγήσουν την Αργεντινή στα πρόθυρα νέου χρεοστασίου, φέρνοντας και τη νέα κυβέρνηση σε αδιέξοδο και συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο στον οποίο είναι εγκλωβισμένη η χώρα εδώ και δεκαετίες;

Ζητούνται θαύματα

Το χειρότερο είναι ότι, επί της ουσίας, ελάχιστοι περιμένουν από το φαβορί των εκλογών να κάνει θαύματα ή, έστω, να πάρει τολμηρές αποφάσεις. Ο ίδιος, άλλωστε, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ιδιαιτέρως μετριοπαθείς και συντηρητικούς πολιτικούς του στρατοπέδου των περονιστών, κάτι που απέδειξε στη θητεία του ως συντονιστής του υπουργικού συμβουλίου επί προεδρίας Νέστορ Κίρχνερ (2003-07) - θέση στην οποία παρέμεινε και μετά την εκλογή της συζύγου του Κριστίνα Φερνάντεζ, μέχρι την παραίτησή του το 2008, με αφορμή την επιβολή υψηλών φόρων στους παραγωγούς για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Αφήστε που οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ως «Δούρειο ίππο», που κατεβαίνει απλώς για να φέρει από την... πίσω πόρτα στην προεδρία τη Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ, η οποία είναι υποψήφια αντιπρόεδρός του!

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου