8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Νέα μέτωπα στη διαμάχη ΕΕ, Πολωνίας - Η Βαρσοβία κάλεσε σε εξηγήσεις τον πρεσβευτή του Βελγίου

Νέα μέτωπα στη διαμάχη ΕΕ, Πολωνίας - Η Βαρσοβία κάλεσε σε εξηγήσεις τον πρεσβευτή του Βελγίου

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η διένεξη μεταξύ της Πολωνίας και των ευρωπαϊκών θεσμών, με αφορμή το κράτος Δικαίου. Το Ευρωπαϊκό δίκτυο δικαστικών συμβουλίων (RECJ) απέβαλε σήμερα την Πολωνία από τις τάξεις του, ενώ η Βαρσοβία κάλεσε τον πρεσβευτή του Βελγίου για να του εκφράσει «την αποδοκιμασία και την αγανάκτησή της» αφού ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο κατηγόρησε τη ότι «παίζει με τη φωτιά» στη διαμάχη της με την ΕΕ για το κράτος δικαίου.

Το Πολωνικό Συμβούλιο Δικαστικής Εξουσίας (KRS), ένα συνταγματικό όργανο, αρμόδιο για τον διορισμό των δικαστών, αποβλήθηκε επειδή δεν ανταποκρίνεται πλέον στην αναγκαία προϋπόθεση της ανεξαρτησίας του απέναντι στις πολιτικές αρχές, όπως ανέφερε ο Φίλιπο Ντονάτι, ο πρόεδρος του RECJ.

«Επρόκειτο για μια απόφαση με στόχο την υπεράσπιση των αξιών του RECJ και των αξιών στις οποίες θα πρέπει να βασίζεται κάθε δικαστικό συμβούλιο», τόνισε ο Ντονάτι μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία που έγινε στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

«Τα δικαστικά συμβούλια πρέπει να είναι ανεξάρτητα από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία και να υπερασπίζονται τη δικαστική εξουσία και τους δικαστές όταν δέχονται επίθεση», επέμεινε.

Η Πολωνία καταδικάσθηκε την Τετάρτη να καταβάλλει πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ ημερησίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν έβαλε τέλος -ως όφειλε- στις δραστηριότητες του πειθαρχικού οργάνου του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Η συμμόρφωση με τα προσωρινά μέτρα που διατάχθηκαν στις 14 Ιουλίου 2021 είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ένωση, ιδίως σε αυτήν του κράτους δικαίου», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Δικαστήριο της ΕΕ.

Στο μεταξύ η Πολωνία κάλεσε σήμερα Παρασκευή τον πρεσβευτή του Βελγίου για να του εκφράσει «την αποδοκιμασία και την αγανάκτησή της» αφού ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο κατηγόρησε τη Βαρσοβία ότι «παίζει με τη φωτιά» στη διαμάχη της με την ΕΕ για το κράτος δικαίου.

Ο πρεσβευτής Λικ Ζακόμπ κλήθηκε να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σίμον Σινκόφσκι βελ Σεκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Τέτοια δημόσια σχόλια (σ.σ. όπως αυτά του ντε Κρόο) δεν συμβάλλουν στο καλό κλίμα στις πολωνοβελγικές σχέσεις», πρόσθεσε.

Η πρεσβεία του Βελγίου στη Βαρσοβία δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

Ο Ντε Κρόο, αναφερόμενος σε δηλώσεις που είχε κάνει ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε μια συνέντευξή του, είπε σε μια ομιλία του, την Τετάρτη: «Παίζετε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, παίζετε με τη φωτιά όταν απειλείτε με πόλεμο τους Ευρωπαίους εταίρους σας για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους».

«Η ένωσή μας είναι μια ένωση αξιών, όχι αυτόματο μηχάνημα ανάληψης. Δεν μπορείτε να ενθυλακώνετε όλα τα χρήματα αλλά να αρνείστε τις αξίες», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ