Νέα κόντρα στις σχέσεις Γαλλίας - Τουρκίας για τη μαντίλα στις σχολικές εκδρομές

Νέα κόντρα στις σχέσεις Γαλλίας - Τουρκίας για τη μαντίλα στις σχολικές εκδρομές

Η Άγκυρα σήμερα καταδίκασε ως μεροληπτικό το νομοσχέδιο που υπερψηφίσθηκε από την Γερουσία της Γαλλίας με το οποίο οι μουσουλμάνες μαθήτριες θα απαγορεύεται να φέρουν μαντίλα κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί «το πλέον πρόσφατο παράδειγμα των διακρίσεων και μιας προσέγγισης με στόχο την περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων».

Από γαλλικής πλευράς η αντίδραση υπήρξε άμεση με τον Πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, του κόμματος που έφερε προς ψήφιση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αυτό, να χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη» την παρέμβαση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα θέμα. «Ζητώ από τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (τον υπουργό Εξωτερικών) να διαμαρτυρηθεί εντόνως στον Τούρκο ομόλογό του για αυτήν την παρέμβαση στις υποθέσεις της Γαλλίας» ανέφερε ο Μπρουνό Ρεταϊγιό σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Ο Γάλλος γερουσιαστής πρόσθεσε ότι «Η Γαλλία αποτελεί κυρίαρχο κράτος. Με ποιο δικαίωμα παρεμβαίνει η Τουρκία σε πράγματα που αφορούν μόνο τον γαλλικό λαό και τους εκπροσώπους του; Πολύ περισσότερο που, σε ο, τι αφορά το λαϊκό κράτος, το ισλαμιστικό καθεστώς του Ρετζέπ Ερντογάν δεν μπορεί να παραδώσει μαθήματα».

Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο να απαγορευτεί να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα οι γονείς και κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά σε σχολικές εκδρομές.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του ανέφερε πως «Θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας» συμπληρώνοντας πως το νομοσχέδιο «παραβιάζει ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν φέρει και πολλές πιθανότητες έγκρισης από την Εθνοσυνέλευση, όπου την πλειοψηφία κατέχει το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.