Νέα εμπορική διαμάχη εν εξελίξει - N. Κορέα εναντίον Ιαπωνίας

Νέα εμπορική διαμάχη εν εξελίξει - N. Κορέα εναντίον Ιαπωνίας

Μια νέα εμπορική διαμάχη εξελίσσεται, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές Τόκιο και Σεούλ, καθώς το υπουργείο Εμπορίου της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι εξαίρεσε την Ιαπωνία από την «λευκή λίστα» των αξιόπιστων εξαγωγικών εταίρων του.

Πιο αναλυτικά η Νότια Κορέα εξαίρεσε την Ιαπωνία από τη λίστα των 29 κρατών στα οποία απολαμβάνουν ελάχιστους εμπορικούς περιορισμούς. Η Σεούλ προχώρησε σε αναδιάρθρωση του συστήματος ελέγχου εξαγωγών που καλύπτει εκατοντάδες ευαίσθητα υλικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για εμπορικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μία μόλις εβδομάδα μετά την προσφυγή της Νότιας Κορέας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για την ιαπωνική απόφαση να ενισχύσει τους ελέγχους των εξαγωγών σε βασικά χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες της Νότιας Κορέας για την κατασκευή ημιαγωγών και οθονών.

Μάλιστα, η Σεούλ κατηγόρησε το Τόκιο ότι προχώρησε σε αυτή την απόφαση προκειμένου να αντιδράσει εναντίον δικαστικών αποφάσεων της Νότιας Κορέας, που ζητούν από τις ιαπωνικές εταιρείες να προσφέρουν αποζημιώσεις στους Κορεάτες που οδηγήθηκαν σε υποχρεωτική εργασία κατά τη διάρκεια του Β'' Παγκοσμίου Πολέμου.