Νέα δημοσκόπηση της Bild: Ισχυρή πτώση των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ

Νέα δημοσκόπηση της Bild: Ισχυρή πτώση των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ

Η πολιτική μοίρα της Ά. Μέρκελ φαίνεται να γίνεται όλο και πιο επισφαλής, καθώς νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη bild, ανήμερα των εκλογών στην Έσση, δείχνει να συνεχίζεται η πτώση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) σε εθνικό επίπεδο.

Τα στοιχεία, που αναδημοσιεύει η telegraph, είναι συντριπτικά. Μόνο το 24% των Γερμανών πολιτών θα τους ψήφιζε αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, δηλαδή κατά 2% λιγότεροι σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας που ανέφερε συμμετοχή κατά 26%, ποσοστό το οποίο ήταν ήδη το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα για τους Χριστιανοδημοκράτες σε πανγερμανικό επίπεδο. Θα ελάμβαναν δηλαδή σήμερα 6% λιγότερο σε σχέση με τις εκλογές του 2017.

Πριν από δύο εβδομάδες, το κόμμα της κας Μέρκελ, είχε τις χειρότερες εμφανίσεις της σε έξι δεκαετίες στις εκλογές του κράτους, ενώ το Κόμμα των Πρασίνων κέρδισε ένα ιστορικό 17,5% των ψήφων.

Στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με ποσοστό 20% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Bild, πλησιάζοντας με αυτό τον τρόπο τους συντηρητικούς.

Τρίτο κόμμα θα αναδεικνυόταν η ακροδεξιά «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) με 16% (+1%) και μόλις τέταρτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) με το (σταθερό) ποσοστό 15%. Φιλελεύθεροι (FDP) και Αριστερά (Die Linke) παραμένουν επίσης σταθεροί και θα ελάμβαναν 10% αντίστοιχα

Η «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) είχε σημαντικά κέρδη στη Βαυαρία, εισερχόμενη για πρώτη φορά στο περιφερειακό κοινοβούλιο του κράτους με 10% των ψήφων. 

Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών όπου θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία της.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες σχεδόν ανατράπηκε δύο φορές το φετινό καλοκαίρι, λόγω εσωτερικής μάχης για την πολιτική των προσφύγων.