NBC: Μυστική συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον

NBC: Μυστική συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον

Την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον από τις τουρκικές αρχές αναμένει σύντομα ο Λευκός Οίκος, δύο χρόνια μετά τη σύλληψή του στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το NBC, Αμερικάνοι αξιωματούχοι συμφώνησαν με τις τουρκικές αρχές ώστε ο πάστορας να απελευθερωθεί αφού πριν αποσυρθούν οι κατηγορίες που του έχουν προσάψει οι αρχές στη γειτονική χώρα.

Για την ώρα οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες του NBC, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σαφή δέσμευση των ΗΠΑ για ταχεία αποκλιμάκωση των οικονομικών πιέσεων απέναντι στην Τουρκία.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση, όπως διευκρινίζουν οι Αμερικανοί  αξιωματούχοι, δεν είναι βέβαιη ότι η Τουρκία θα τηρήσει τη συμφωνία, καθώς η Άγκυρα και στο παρελθόν είχε δηλώσει πως θα προχωρήσει στην απελευθέρωση του πάστορα, αλλά τελικά δεν το έκανε.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο πάστορας Μπράνσον είναι αθώος και η ακρόαση την Παρασκευή είναι ακόμα μία ευκαιρία ώστε το τουρκικό δικαστήριο να απελευθερώσει έναν Αμερικανό πολίτη», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.

δημοσίευμα NBC

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του NBC οι  δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος δεν είχε ενημερωθεί για οποιαδήποτε αλλαγή της δικαστικής ακρόασης του Μπράνσον που είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή στις 12 Οκτωβρίου και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αποδειχθεί κατά πόσο ισχύουν οι σχετικές πληροφορίες

Πάντως εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον που ρωτήθηκε σχετικά δεν προέβη σε κανένα σχόλιο. Ανάλογη στάση τήρησε και ο Λευκός Οίκος, καθώς και η οικογένεια του πάστορα Μπράνσον.

Σημειώνεται ότι το NBC υποστηρίζει πως η συμφωνία για την απελευθέρωση του Μπράνσον επιτεύχθηκε στη διάρκεια των συζητήσεων που είχαν τον περασμένο μήνα αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Τέλος το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει πως  ο Λευκός Οίκος δεν σκοπεύει να ανακοινώσει δημόσια οτιδήποτε σχετικό με ενδεχόμενη απελευθέρωση του Μπράνσον πριν από την αυριανή ακρόασή του στο δικαστήριο καθώς εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία.