Ναυάγησε η συμμαχία Μακρόν – Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή

Ναυάγησε η συμμαχία Μακρόν – Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή

Το πρόωρο τέλος της συμμαχίας του με την ομάδα των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή ανακοίνωσσε το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Γάλλου προέδρου, Στεφάν Σεζούρν, επικαλούμενος μάλιστα τις καταγγελίες που έκανε πρόσφατα η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν για χρηματοδότηση της ALDE από τον όμιλο Bayer-Monsanto, η δραστηριότητα του οποίου έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη Γαλλία και όλη την Ευρώπη. «Κανείς από τους ευρωβουλευτές μας δεν θα καθίσει στα ίδια έδρανα με μια ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα η οποία ανέχεται τέτοιου είδους χρηματοδότηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αξιοποιήθηκε για να χρηματοδοτηθεί ένα μέρος των συνεδρίων μας, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτά», ήταν το σχόλιο του προέδρου της ομάδας των Φιλελευθέρων, Χανς βαν Μπάαλεν, ο οποίος πρόσθεσε: «Δυστυχώς, αυτό ερμηνεύθηκε ως μια πρακτική η οποία θα μπορούσε να συνιστά ενεργή πολιτική παρέμβαση».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Bayer – στην οποία ανήκει πλέον η αμερικανική Monsanto – παραδέχθηκε ότι το 2017 υπήρξε χρηματοδότηση ύψους 12.000 ευρώ και δήλωσε: «Πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη και αποδεκτή πρακτική, η οποία δεν αφορά ειδικά την Bayer ή την ALDE».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ, τα πολιτικά κόμματα δικαιούνται να λαμβάνουν ετησίως χορηγίες που δεν ξεπερνούν τις 18.000 ευρώ από κάθε ιδιώτη ή επιχείρηση.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File