ΝΑΤΟ: Πρώιμη σύνοδος τον Μάρτιο αν εκλεγεί ο Μπάιντεν

ΝΑΤΟ: Πρώιμη σύνοδος τον Μάρτιο αν εκλεγεί ο Μπάιντεν

Η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο συνόδου στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο για να υποδεχθεί τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ σε περίπτωση που επικρατήσει ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, ενώ αν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η ατλαντική συμμαχία έχει ήδη συμφωνήσει σε σύνοδο μέσα στο 2021, μία συνάντηση τον Μάρτιο όμως θα είναι μία πρώτη ευκαιρία να αποκατασταθούν οι διατλαντικές σχέσεις αν εκλεγεί ο Μπάιντεν στις 3 Νοεμβρίου, έπειτα από τα τέσσερα τραυματικά χρόνια της προεδρίας Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη συμμαχία «παρωχημένη», ενώ δεν δίστασε και να απειλήσει εμμέσως, τον Ιούλιο του 2018, ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, θεωρείται από τους Ευρωπαίους ως μία ευκαιρία μεταστροφής της αμερικανικής πολιτικής από το δόγμα του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική», που υποσκέλιζε τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα.

«Οι περισσότεροι από τους συμμάχους επιθυμούν νίκη του Μπάιντεν τον επόμενο μήνα, αλλά προφανώς θα συνεργαστούν με την κυβέρνηση Τραμπ αν επανεκλεγεί», δήλωσε στο Reuters διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.