ΝΑΤΟ: Αλληλεγγύη αλλά όχι στρατιωτική υποστήριξη στην Τουρκία

ΝΑΤΟ: Αλληλεγγύη αλλά όχι στρατιωτική υποστήριξη στην Τουρκία

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας εξέφρασε την αλληλεγγύη των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, καλώντας την Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ να τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων της γειτονικής χώρας, χωρίς ωστόσο να παρέχεται η οποιαδήποτε υποστήριξη στο στρατιωτικό σκέλος.

Πιο αναλυτικά, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, όπου συμμετείχαν οι 29 Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ, μετά από αίτημα της Τουρκίας για συζήτηση επί του άρθρου 4 της συμμαχίας, τα μέλη του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να τερματίσουν τις επιθέσεις κατά αμάχων, σημειώνοντας πως εξετάζεται διαρκώς ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να υποστηρίξουν την Τουρκία στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Οι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ κάλεσαν, επιπλέον, τη Ρωσία και το καθεστώς του Σύρου προέδρου να σταματήσουν τις αδιάκριτες επιθέσεις και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ, αλλά και να ενισχύσουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ ώστε να επιτευχθεί μία ειρηνική λύση στο συριακό ζήτημα.

Παράλληλα, τα μέλη της Συμμαχίας εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της σύγκρουσης στη Συρία, με τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και φιλοξενώντας εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Τέλος, στην ανακοίνωση μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ, τα κράτη μέλη αναφέρουν πως θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Τουρκία με μία σειρά μέτρων, όπως η ενίσχυση της αεράμυνάς της απέναντι σε ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις από συριακό έδαφος.