«Ναι» σε παράταση του Brexit- «Όχι» σε νέο δημοψήφισμα

«Ναι» σε παράταση του Brexit- «Όχι» σε νέο δημοψήφισμα

Την παράταση του άρθρου 50, που ρυθμίζει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενέκριναν απόψε οι βρετανοί βουλευτές με 412 ψήφους υπέρ έναντι 202 κατά. Έτσι, το πιθανότερο πλέον είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, όπως αρχικά προβλεπόταν. 

Ταυτόχρονα και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, η βουλή τάχθηκε κατά της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος. Αιτία είναι το γεγονός πως ούτε οι Εργατικοί στήριξαν τη συγκεκριμένη τροπολογία, με το επιχείρημα ότι είναι «άκαιρη» -υπονοώντας ότι το συγκεκριμένο θέμα θα επανέλθει στο άμεσο μέλλον. 

Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια της παράτασης που θα δοθεί εξαρτάται από το αποτέλεσμα της τρίτης κατά σειρά ψηφοφορίας που έχει προαναγγείλει η Βρετανή πρωθυπουργός για τη συμφωνία της. Αυτή, εφόσον πειστεί ο πρόεδρος της βουλής, αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη, πριν την καθοριστική σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 21-22 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες, η συμφωνία είχε απορριφθεί με μεγάλη διαφορά (230 ψήφους στην πρώτη και 149 στη δεύτερη). 

Στόχος της Μέι, όμως, είναι να πειστούν οι «σκληροί» του κόμματος από το τελεσίγραφο που τους έχει θέσει -είτε να ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία είτε να διακινδυνεύσουν να μην γίνει Brexit και να χρεωθούν την ευθύνη έναντι των ψηφοφόρων τους. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πρόταση της κυβέρνησης που εγκρίθηκε, εάν δεν υπάρξει συμφωνία ως τις 20 του μήνα, το πιθανότερο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετέχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου!

Τι θα κάνει η Ευρώπη 

Εάν η Βρετανία ζητήσει οποιαδήποτε αναβολή προκειμένου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα απαιτούσε την «ομόφωνη έγκριση» των κρατών μελών της ΕΕ, επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θα εναπόκειται στα κράτη μέλη να εξετάσουν ένα τέτοιο αίτημα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργία των θεσμών της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους για κάτι τέτοιο και τη διάρκεια μιας πιθανής παράτασης» του άρθρου 50, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου, που σημείωσε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους ηγέτες».

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους παρά το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί δεν φαίνονται διατεθειμένοι για μια  «άτακτη έξοδο» και για τον λόγο αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δοθεί πράσινο φως για τη παράταση και από τους ηγέτες των «27» κατά της σύνοδο κορυφής. 

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θα ζητήσει από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να είναι ανοικτοί και να δώσουν στη Βρετανία μια μακρά παράταση των συνομιλιών για το Brexit, εάν το Λονδίνο χρειάζεται χρόνο για να επανεξετάσει τη στρατηγική του για αποχώρηση από την ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η Τερέζα Μέι τόνισε για μία ακόμη φορά χθες το βράδυ ότι εάν δεν ψηφιστεί κάποια συμφωνία έως τις 29 Μαρτίου, η άτακτη έξοδος της χώρας από την ΕΕ παραμένει ένα πολύ πιθανό σενάριο, με ό,τι ολέθριες συνέπειες θα έχει αυτό για τη βρετανική οικονομία.

 

Απορρίφθηκαν και όλες οι τροποποιήσεις

Παράλληλα απορρίφθηκε και η τροποποίηση του βουλευτή Χίλαρι Μπεν η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στο κοινοβούλιο να συζητήσει  τα επόμενα βήματα για την διαδικασία του Brexit. Η τροποποίηση αυτή συνυπογραφόταν από βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου και θεωρούνταν ως η πλέον πιθανή να εγκριθεί, παρόλα αυτά απορρίφθηκε με 314 ψήφους έναντι 312. 

Νωρίτερα είχε απορριφθεί η τροποποίηση της βουλευτή Σάρα Γουόλαστον η οποία αφορούσε στην παράταση του άρθρου 50, ούτως ώστε να υπάρξει χρόνος για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος με την επιλογή της παραμονής στην ΕΕ. Η εν λόγω τροποποίηση καταψηφίστηκε με 334 ψήφους έναντι 85 μόνο υπέρ, χωρίς βέβαια να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. 

Η τροπολογία που είχε προτείνει η βουλευτής των Εργατικών Λούσι Πάουελ, σύμφωνα με την οποία το άρθρο 50 δεν θα έπρεπε να επεκταθεί μετά τις 30 Ιουνίου, απορρίφθηκε επίσης με 314 ψήφους κατά και 311 υπέρ.

Αν και μερίδα των βουλευτών των Εργατικών εμφανιζόταν να διάκειται θετικά απέναντι στο ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος, εν τούτοις,  η κομματική γραμμή επέβαλε αποχή από την ψήφιση της συγκεκριμένης τροποποίησης.

Ο ηγέτης των εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε δική του τροπολογία, η οποία καλούσε σε «μία διαφορετική προσέγγιση» σχετικά με το Brexit, ωστόσο απορρίφθηκε και αυτή  με 318 ψήφους κατά και 302 υπέρ.

AP Photo