Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι μάχες, εν μέσω διπλωματικών ζυμώσεων

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι μάχες, εν μέσω διπλωματικών ζυμώσεων

Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι εχθροπραξίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τις διπλωματικές ζυμώσεις να εντείνονται στο παρασκήνιο και κύριους εμπλεκόμενους την Τουρκία και τη Ρωσία, ενώ οι μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες καλούν σε τερματισμό των εχθροπραξιών.

Ειδικότερα, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κάνει λόγο για σχεδόν 2.000 νεκρούς Αζέρους, την ώρα που το Αζερμπαϊτζάν αναφέρεται αντίστοιχα σε περισσότερους από 2.300 νεκρούς Αρμένιους μαχητές. Σύμφωνα με αναφορές από το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, δυνάμεις της Αρμενίας ξεκίνησαν πολιορκία της πόλης Ταρτάρ, με θύματα απλούς πολίτες.

Την ίδια στιγμή, πηγές από το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανέφεραν ότι υπάρχει πληροφορία για επικείμενη εισβολή του τουρκικού στρατού στο έδαφος της χώρας. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, αναμένεται να δημιουργηθεί ένα εντελώς νέο σκηνικό, αυξάνοντας καθοριστικά τις πιθανότητες παρέμβασης της Ρωσίας.

Παράλληλα, η Αρμενία ανακοίνωσε σήμερα ότι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν στο Μαρτακέρτ, μια πόλη που βρίσκεται στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εντός του Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.

Μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες έχουν καλέσει σε τερματισμό των εχθροπραξιών, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) προειδοποίησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία κατά «των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των αμάχων τα οποία προστατεύονται βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης» για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρώντας ότι η τρέχουσα κατάσταση δημιουργεί κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων της Σύμβασης.

Ρωσική προειδοποίηση στην Τουρκία

Προειδοποίηση προς την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν απεύθυνε η Ρωσία, διαμηνύοντας ότι η ενεργή στρατιωτική ανάμειξη της Άγκυρας θα οδηγήσει σε δική της (στρατιωτική) παρέμβαση.

«Η κατάρριψη αρμενικού μαχητικού SU-25 από τουρκικό F-16, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, φέρεται να περιπλέκει την κατάσταση, καθώς η Μόσχα, με βάση τη Συνθήκη της Τασκένδης, είναι υποχρεωμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Αρμενία» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Αρμενίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα συντρίμμια του μαχητικού της, επιμένοντας ότι το ρωσικής κατασκευής SU-25 καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό παρά τις τουρκικές διαψεύσεις.

«Ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία κατέρριψε αρμενικό μαχητικό είναι απολύτως ψευδής», είχε αναφέρει χτες ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ενώ την κατάρριψη διέψευσε και το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα».

Η Μόσχα καταγγέλλει την αποστολή ξένων μισθοφόρων

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του καταγγέλλει την αποστολή ξένων μισθοφόρων κυρίως από την Συρία και την Λιβύη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίοι συμμετέχουν στις εχθροπραξίες, που μαίνονται εδώ και τέσσερις ημέρες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που φθάνουν, στην ζώνη της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ στέλνονται μαχητές παράνομων ένοπλων σχηματισμών, ιδιαίτερα από την Συρία και την Λιβύη, με σκοπό να συμμετάσχουν άμεσα στις εχθροπραξίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τις εξελίξεις αυτές, οι οποίες δεν οδηγούν μόνο στην ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης στην ζώνη της διένεξης, αλλά και δημιουργούν μακροπρόθεσμες απειλές για την ασφάλεια όλων των χωρών της περιοχής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μέσω της οποίας η Μόσχα καλεί «τις ηγεσίες όλων των ενδιαφερομένων κρατών να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα που δεν θα επιτρέπουν την χρησιμοποίηση ξένων τρομοκρατών στην διένεξη και να τους αποσύρουν άμεσα από την περιοχή».

Δύο Σύροι αντάρτες έχουν δηλώσει στο Reuters ότι η Τουρκία στέλνει Σύρους μαχητές να πολεμήσουν στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν διαψεύσει.

Μ. Τσαβούσογλου: Αν το Αζερμπαϊτζάν ζητήσει βοήθεια, θα την προσφέρουμε

Από την πλευρά της Άγκυρας πάντως, ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» εάν το Αζερμπαϊτζάν ζητήσει υποστήριξη.

Μιλώντας σε συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σχολίασε τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που έκανε λόγο για επικίνδυνη «πολεμική» ρητορική της Τουρκίας υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, τονίζοντας πως η γαλλική υποστήριξη στην Αρμενία ισοδυναμεί με στήριξη της αρμενικής κατοχής στο Αζερμπαϊτζάν.

Λαβρόφ και Μπορέλ απηύθυναν έκκληση για πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και απηύθυναν έκκληση σε όλες τις χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της ΕΕ.