Η Πελόζι ζητά παραπομπή Τραμπ - «Έκανε κατάχρηση εξουσίας»

Η Πελόζι ζητά παραπομπή Τραμπ - «Έκανε κατάχρηση εξουσίας»

Η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κατηγόρησε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι έκανε κατάχρηση εξουσίας ζητώντας από τον επικεφαλής της δικαστικής επιτροπής να προχωρήσει με τη διαδικασία παραπομπής. 

Η Πελόζι μιλώντας μία μέρα μετά την έναρξη της διαδικασίας στη επιτροπή δικαστικών υποθέσεων στην οποία κατέθεσαν τέσσερις συνταγματολόγοι είπε «Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος έκανε κατάχρηση της εξουσίας για το προσωπικό του συμφέρον και εις βάρος της εθνικής μας ασφάλειας». 

Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών πρόσθεσε ότι ζητά από τους επικεφαλής των αρμοδίων επιτροπών που εμπλέκονται στην διαδικασία να «προχωρήσουν βάσει των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την παραπομπή του προέδρου».

Σύμφωνα με την Πελόζι, «τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα: ο πρόεδρος καταχράστηκε την εξουσία του για προσωπικό όφελός του εις βάρος της εσωτερικής ασφάλειάς μας, θέτοντας ως προϋπόθεση, για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και τον προγραμματισμό ενός κρίσιμου τετ α τετ στο Οβάλ γραφείο, την ανακοίνωση μιας έρευνας σε βάρος τους πολιτικού αντιπάλου του».

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης αυτό το καλοκαίρι, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διεξαγάγει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, το φαβορί των Δημοκρατικών για να αναμετρηθούν στις προεδρικές του 2020.

Ντ. Τραμπ: «Αργόσχολοι» οι Δημοκρατικοί - Θα με παραπέμψουν για το «τίποτα»

«Οι αργόσχολοι Δημοκρατικοί είχαν μια ιστορικά αρνητική ημέρα χθες στη Βουλή. Δεν υπάρχει υπόθεση καθαίρεσης και καταστρέφουν την χώρα μας. Αλλά τίποτα δεν τους ενδιαφέρει, έχουν τρελαθεί. Γι' αυτό λέω, αν θέλετε να με καθαιρέσετε, κάντε το τώρα, γρήγορα, ώστε να έχουμε μια δίκαιη δίκη στη Γερουσία και ώστε η χώρα μας να επιστρέψει στην κανονικότητα» ανέφερε σε tweet του ο αμερικάνος πρόεδρος. 

Στην οκτάωρη ακρόαση κυριάρχησαν οι απόψεις απόψεις τεσσάρων συνταγματολόγων που κλήθηκαν από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους. Οι τρεις υποστήριξαν ότι ο Τραμπ έκανε κατάχρηση εξουσίας ενώ ο ένας κληθείς από τους Ρεπουμπλικάνους υποστήριξε το αντίθετο. 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους που κατέθεσαν ενώπιον του Κογκρέσου, προϋπόθεση για να απευθύνει ο Λευκός Οίκος πρόσκληση προς τον Ζελένσκι θα ήταν η ανακοίνωση της έναρξης έρευνας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, μια βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία «πάγωσε» λίγες ημέρες πριν από το τηλεφώνημα.

Μόλις η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής συντάξει τα άρθρα για την παραπομπή, αυτά θα υποβληθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια και θα εγκριθούν με απλή πλειοψηφία. Δεδομένης της κυριαρχίας των Δημοκρατικών στο σώμα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να γίνει ο τρίτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που θα παραπεμφθεί.

Σημειώνεται ότι χθες ο επικεφαλής της επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων, Δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ, είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που συμπεριφέρθηκε με τρόπο που να πληροί και τα τρία κριτήρια που μπορούν να οδηγήσουν πρόεδρο σε καθαίρεση: κατάχρηση εξουσίας, προδοσία της εθνικής ασφάλειας και παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία.