Ν. Κορέα-Κορονοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα λόγω υψηλού ποσοστού εμβολιασμών

Ν. Κορέα-Κορονοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα λόγω υψηλού ποσοστού εμβολιασμών

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο Μουν Τζε-ιν, ανήγγειλε τη Δευτέρα ότι η χώρα θα αρχίσει να επιστρέφει στην ομαλότητα μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού από τον Νοέμβριο, καθώς το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο αρχηγός του κράτους έκανε την αναγγελία αυτή παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του στο κοινοβούλιο. Θποσχέθηκε πως η χώρα θα αρχίσει να επιστρέφει σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής τον Νοέμβριο, χάρη στον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 και την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι θα μπορέσουν έτσι να ανακάμψουν από τα περιοριστικά μέτρα, διαβεβαίωσε, ενώ σταδιακά οι παραδόσεις των μαθημάτων με φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα ξαναρχίσουν. Ωστόσο, σημείωσε πως βασικά μέσα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, θα συνεχίσουν να είναι υποχρεωτικά.

Ο κ. Μουν έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς το ποσοστό των Νοτιοκορεατών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 ξεπέρασε το 70%, το όριο που είχε θέσει η Σεούλ για να αρχίσει να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα.

Η κυβέρνηση κατέθεσε στο κοινοβούλιο σχέδιο προϋπολογισμού που προβλέπει δημόσιες δαπάνες 604 και πλέον τρισεκατομμυρίων γουόν (σχεδόν 444 δισεκ. ευρώ) το 2022, αυξημένες κατά 8,3% σε σύγκριση με τον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει επεκτατική δημοσιονομική στάση την επόμενη χρονιά για να εξασφαλίσει την ανάκαμψη της οικονομίας και να αυξήσει τις επενδύσεις στην ψηφιακή και στην πράσινη οικονομία.

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.190 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 7 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας ως αυτό το στάδιο έχει φθάσει τους 2.773 νεκρούς επί συνόλου 353.089 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας αυξήθηκε οριακά στο 0,79%.

Τα κρούσματα μειώθηκαν σε σύγκριση με την προηγουμένη (1.423)· παραμένουν πάνω από το επίπεδο των χιλίων επί 111 συνεχόμενες ημέρες, από την 7η Ιουλίου. Ο κυλιόμενος μέσος όρος την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε στα 1.378 κρούσματα ημερησίως.

Αφότου άρχισε εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου 40,76 εκατ. πολίτες (το 79,4% του πληθυσμού), εκ των οποίων 35,99 εκατ. (το 70,1%) έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα δεδομένα της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (KDCA).