Ν. Αναστασιάδης: Έκνομη και αυθαίρετη ενέργεια η στρατιωτική επέμβαση Τουρκίας

Ν. Αναστασιάδης: Έκνομη και αυθαίρετη ενέργεια η στρατιωτική επέμβαση Τουρκίας

Ως άλλη μια έκνομη και αυθαίρετη ενέργεια που γίνεται για ικανοποίηση των τουρκικών συμφερόντων, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία.

Κληθείς σήμερα να σχολιάσει τη χερσαία επιχείρηση ης Τουρκίας στη Συρία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται για "μια ακόμη απαράδεκτη και αυθαίρετη ενέργεια της Τουρκίας, η οποία καταδικάζεται, τουλάχιστον από τη δική μας οικογένεια, την ΕΕ, και δεν θεωρώ ότι δικαιολογείται καθ' οιονδήποτε τρόπο".

Είναι "μια άλλη έκνομη ενέργεια, αυθαίρετη ενέργεια, χάριν της ικανοποίησης των τουρκικών συμφερόντων", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του το ΥΠΕΞ καταδίκασε απερίφραστα τη νέα στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ, «η τουρκική εισβολή παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, υποσκάπτει την επιτευχθείσα πρόοδο στην καταπολέμηση του Da' esh και δημιουργεί τις συνθήκες για δυναμική επιστροφή των τζιχαντιστών στις επηρεαζόμενες περιοχές».

Επίσης, τονίζεται, υπονομεύει την πολιτική διαδικασία προς επίλυση της μακροχρόνιας συριακής διένεξης, ύστερα από την ελπιδοφόρα εξέλιξη συμφωνίας για τη σύσταση της Συνταγματικής Επιτροπής.

«Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην αλλοίωση διά της βίας του δημογραφικού χαρακτήρα του τοπικού πληθυσμού στη βόρειο-ανατολική Συρία. Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα προκαλέσει ευρεία ανθρωπιστική τραγωδία και μεγάλη αύξηση προσφυγικών ροών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί, τέλος, την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.