Μιανμάρ: Κάθειρξη 7 ετών σε δημοσιογράφους του Reuters που ερευνούσαν δολοφονίες των Ροχίνγκια

Δευτέρα 03 Σεπτεμβρίου 2018, 08:46 - Τελευταία ενημέρωση: 09:46
-A +A
Μιανμάρ: Κάθειρξη 7 ετών σε δημοσιογράφους του Reuters που ερευνούσαν δολοφονίες των Ροχίνγκια

Δικαστήριο της Μιανμάρ καταδίκασε τη Δευτέρα δύο δημοσιογράφους του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σε επταετή κάθειρξη, με την κατηγορία ότι παρέβησαν τον νόμο περί «κρατικών μυστικών», επειδή διεξήγαγαν έρευνα για μια σφαγή τουλάχιστον 10 μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, περιλαμβανομένων παιδιών.

Η υπόθεση σπιλώνει ακόμα περισσότερο την εικόνα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας, που είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Οι δημοσιογράφοι, ο 32χρονος Ουά Λόουν και ο 28χρονος Κέι Σου Όου είχαν συλληφθεί στη Γιανγκόν τον Δεκέμβριο. Ο Ουά Λόουν είπε σε υποστηρικτές του πριν από την απαγγελία της ετυμηγορίας ότι δεν φοβόταν. «Πιστεύω στη δημοκρατία και στην ελευθερία», ανέφερε, «ουδέποτε διέπραξα έγκλημα».

Οι δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν με βάση νόμο της αποικιοκρατικής εποχής. Η σύλληψή τους έγινε μερικά λεπτά αφότου δύο αστυνομικοί τους παρέδωσαν έγγραφα μέσα σε ένα εστιατόριο. Ένας αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο περί ξεκάθαρης παγίδευσης των δημοσιογράφων.

Έντονες αντιδράσεις από ΟΗΕ, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία

Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν τα Ηνωμένα Έθνη για την ετυμηγορία του δικαστηρίου της Μιανμάρ. «Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν με συνέπεια εδώ και καιρό να αποφυλακιστούν οι δημοσιογράφοι του Reuters και προτρέπουν τις αρχές να σεβαστούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου και της πληροφόρησης», επισήμανε ο Κνουτ Όστμπι, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Μιανμάρ.

Η δικαστική ετυμηγορία είναι «βαθιά ανησυχητική», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. «Θλίβομαι για τον Ουά Λόουν και τον Κέι Σου Όου και τις οικογένειές τους, αλλά και για τη Μιανμάρ», ανέφερε ο Σκοτ Μαρσέλ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διερωτηθεί κανείς αν αυτή η δίκη αυξάνει ή μειώνει την εμπιστοσύνη του λαού της Μιανμάρ στη δικαιοσύνη».

Ο πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στη Μιανμάρ εξέφρασε εξάλλου τη «μεγάλη απογοήτευσή του» για την ετυμηγορία. «Η ελευθερία της έκφρασης και το κράτος του δικαίου είναι θεμελιώδη σε μια δημοκρατία» και «αυτή η υπόθεση ρίχνει βαριά σκιά και στα δύο σήμερα. Ο δικαστής φάνηκε να αψηφά τα αποδεικτικά στοιχεία και τον νόμο της Μιανμάρ. Κατάφερε βαρύ πλήγμα στο κράτος του δικαίου», συμπλήρωσε ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, Νταν Τσαγκ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα