8ος χρόνος, ημέρα 2434η
Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022

Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 11 νεκροί σε επιθέσεις εναντίον χωριών στον βορρά

Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 11 νεκροί σε επιθέσεις εναντίον χωριών στον βορρά

Τουλάχιστον 11 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον δύο χωριών στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο προχθές Κυριακή, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα αξιωματούχος.

Ένοπλοι, που δεν είναι σαφές ποια κίνητρα είχαν, έκαναν εφόδους σε δύο κοινότητες στην επαρχία Σενό, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο περιφερειάρχης Ροντόλφ Σοργκό. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, κάλεσε ωστόσο τους κατοίκους να επαγρυπνούν.

Τοπικός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, έδωσε πολύ πιο βαρύ απολογισμό, δηλώνοντας πως άλλοι 14 άμαχοι, που αγνοούνταν μετά τις επιθέσεις, βρέθηκαν νεκροί.

Είναι αδύνατη η επαλήθευση της πληροφορίας αυτής με ανεξάρτητο τρόπο.

Η Μπουρκίνα Φάσο –ειδικά ο βόρειος και ο ανατολικός τομέας της– έχει μετατραπεί από το 2015 σε θέατρο συχνών επιθέσεων τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα και στο Ισλαμικό Κράτος, όπως και γειτονικές της χώρας (Μαλί, Νίγηρας). Επισήμως, οι αρχές κάνουν λόγο για πάνω από 2.000 νεκρούς και 1,8 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους.

Το Σάββατο, πέντε στρατιωτικοί και τριάντα «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν σε μάχη σε βόρειο τομέα της χώρας.

Ο νέος αρχηγός του κράτους, ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά, που ανέτρεψε στα τέλη Ιανουαρίου τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, επικρινόμενο για αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, χαρακτηρίζει «προτεραιότητά» του την αποκατάσταση της ασφάλειας.

Όμως η χώρα 21 εκατομμυρίων κατοίκων, από τις φτωχότερες στον κόσμο παρά τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού που διαθέτει, βιώνει –έπειτα από περίοδο σχετικής ηρεμίας– αναζωπύρωση των τζιχαντιστικών ενεργειών, με κάπου 200 νεκρούς, άμαχους και στρατιωτικούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ