Μπόρις Μιντς: Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που τολμάει να μιλάει ανοιχτά για τον Πούτιν

Μπόρις Μιντς: Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που τολμάει να μιλάει ανοιχτά για τον Πούτιν

Ο Μπόρις Μιντς είναι ένας από τους λίγους πλούσιους Ρώσους επιχειρηματίες που τάσσονται κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά το κάνει με την ασφάλεια της απόστασης. 

Το Κρεμλίνο έχει τη φήμη ότι καταπνίγει τους  επικριτές του προέδρου Πούτιν, με το περιεχόμενο των ρωσικών ειδησεογραφικών καναλιών να ελέγχεται. Οι διαδηλώσεις έχουν, επίσης, απαγορευτεί στη χώρα από το 2014, όπως αναφέρει το BBC. 

Ο κ. Μιντς ανέφερε ότι «κάθε πρόσωπο», που ασκεί ανοιχτή κριτική στον Πούτιν, «έχει λόγους να ανησυχεί για την προσωπική του ασφάλεια».

Ωστόσο, σε συνέντευξη που έδωσε με ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων δήλωσε στο BBC: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ζήσω σε καταφύγιο για βόμβες, όπως κάνει ο κ. Πούτιν».

Και συνέχισε: «Οποιοσδήποτε επιχειρηματίας είναι ικανός να χρηματοδοτεί την αντιπολίτευση ή να καλλιεργεί διαμαρτυρίες, οι άνθρωποι αυτοί θεωρούνται εχθροί του Πούτιν και, ως εκ τούτου, εχθροί του κράτους».

Πρόκειται για μια κατάσταση την οποία ο κ. Μιντς έχει βιώσει από πρώτο χέρι, αφού μίλησε για πρώτη φορά δημόσια κατά των πολιτικών του προέδρου Πούτιν το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία.Το 2015 εκτίμησε ότι έπρεπε να φύγει για τη Μεγάλη Βρετανία λόγω της ενταντικοποίησης της καταστολής σε βάρος της αντιπολίτευσης αλλά και την δολοφονία του αντιπάλου του Πούτιν, Μπόρις Νεμτσόφ. 

Δύο χρόνια αργότερα, η πρώην επενδυτική εταιρεία O1 Group του Μιντς βρέθηκε σε ανοιχτή σύγκρουση με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, όπως είπε, με την έναρξη νομικών διαδικασιών σε πολλές διαφορετικές δικαιοδοσίες.

«Όταν αρχίζουν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα, είναι ένα σαφές μήνυμα ότι κάποιος πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τη χώρα», σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «πιο γενναίο βήμα» για τους πλούσιους Ρώσους που αντιπαθούν τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να «πάνε σιωπηλά στην εξορία».