ΓΔ: 926,54 -0,75 (-0,08 %)

Τζίρος: 1,01 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 926,54 -0,75 (-0,08 %)

Τζίρος: 1,01 εκατ. €   RT

Μπλίνκεν προς Ρωσία: Να αποφευχθεί η στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής

Μπλίνκεν προς Ρωσία: Να αποφευχθεί η στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής
APimages

Την αναγκαιότητα «να αποφευχθεί η στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από την Ισλανδία, σε μια προειδοποίηση προς τη Ρωσία που υπερασπίστηκε χθες τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στην περιοχή.

«Έχουμε ανησυχίες σε σχέση με την αύξηση ορισμένων στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην Αρκτική που ενισχύουν τους κινδύνους ατυχημάτων ή κακών υπολογισμών και υπονομεύουν τον κοινό στόχο ενός ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος για την περιοχή», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στην Ισλανδία σήμερα, παραμονή της συνεδρίασης του Αρκτικού Συμβουλίου στο Ρέικιαβικ, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «τον κάλεσε εμμέσως ν'αποφεύγει τις δηλώσεις», όπως αυτές που έγιναν χθες, Δευτέρα, εκφράζοντας την «ελπίδα» ότι η σύνοδος κορυφής της Αρκτικής την Τετάρτη και την Πέμπτη θα «ενισχύσει την ειρηνική συνεργασία στην περιοχή».

«Η ελπίδα μας είναι αυτό το είδος συνεργασίας να συνεχιστεί και η Αρκτική να παραμείνει μια περιοχή ειρηνικής συνεργασίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, στη βάση των κανόνων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο καθένας μας και να αποφεύγουμε τις δηλώσεις που τις αποδυναμώνουν», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Λαβρόφ για την Αρκτική.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Αρκτική είναι η ζώνη επιρροής της Ρωσίας, προειδοποιώντας τη Δύση για τις φιλοδοξίες της στον Μεγάλο Βορρά.

«Είναι σαφές σε όλους, εδώ και πολύ καιρό, ότι αυτά είναι τα εδάφη μας, η γη μας», είπε, καταγγέλλοντας συγκεκριμένα τις επιθετικές τάσεις του ΝΑΤΟ και της Νορβηγίας στην Αρκτική.

Ο Μπλίνκεν, από την πλευρά του, επέκρινε τη Ρωσία για τις «παράνομες θαλάσσιες διεκδικήσεις της, κυρίως σε σχέση με τους κανόνες διέλευσης ξένων πλοίων στη βόρεια διαδρομή» κατά μήκος των ρωσικών ακτών της Αρκτικής.

Αυτοί οι κανόνες «δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και αυτό είναι κάτι στο οποίο έχουμε απαντήσει και θα συνεχίσουμε να απαντάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ