Μπάιντεν: Tέλος στην απαγόρευση κρατικής χρηματοδότησης σε ΜΚΟ για αμβλώσεις

Μπάιντεν: Tέλος στην απαγόρευση κρατικής χρηματοδότησης σε ΜΚΟ για αμβλώσεις

Ο Τζο Μπάιντεν θα ανακαλέσει τον κανόνα που απαγορεύει στο αμερικανικό κράτος να χρηματοδοτεί τις ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις που προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει σήμερα διάταγμα που καταργεί τον κανόνα αυτόν, ο οποίος θεσπίσθηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρέιγκαν, αναιρέθηκε από κάθε δημοκρατικό πρόεδρο που ακολούθησε, για να επανεισαχθεί στην συνέχεια από κάθε επόμενο ρεπουμπλικανό πρόεδρο

Το μέτρο απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρηματοδοτούν οποιαδήποτε μη κυβερνητική οργάνωση από την στιγμή που προσφέρει έστω και συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την άμβλωση, ακόμη και αν χρηματοδοτεί το μέρος αυτό των δραστηριοτήτων της με πόρους από άλλες πηγές.

Ο Τζο Μπάιντεν θα δώσει επίσης εντολή στο υπουργείο Υγείας να προχωρήσει αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες για να εξετάσει αν πρέπει να αναιρέσει μέτρα που αφορούν τα κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε στις οργανώσεις που προσφέρουν γυναικολογικές υπηρεσίες να προτείνουν την άμβλωση στις ασθενείς τους, απειλώντας με απώλεια της χρηματοδότησής τους.

Η ισχυρή οργάνωση Planned Parenthood, που διαχειρίζεται σειρά κλινικών που πραγματοποιούν αμβλώσεις, αλλά και προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, για παράδειγμα, έκτοτε έχει στερηθεί τους ομοσπονδιακούς πόρους.

Η άμβλωση είναι νόμιμη στην Αμερική μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Roe v. Wade), αλλά εξακολουθεί να διχάζει την αμερικανική κοινωνία.

Οπως κάθε χρόνο στην επέτειο της απόφασης, οι αντιτιθέμενοι στο δικαίωμα στην άμβλωση εννοούν να κάνουν στην φωνή τους να ακουστεί. Ωστόσο, αύριο, η «πορεία» τους θα είναι εικονική, εξαιτίας της πανδημίας, αντίθετα με την περυσινή, στην οποία συμμετείχε και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη τους.

Στον τομέα της υγείας, ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει επίσης σήμερα διάταγμα που θα διευκολύνει την πρόσβαση των ανασφάλιστων Αμερικανών στην ομοσπονδιακή ασφάλιση που θέσπισε ο Μπαράκ Ομπάμα.