Μπάιντεν: Σκληρές κυρώσεις περιμένουν τη Ρωσία, αν εισβάλλει στην Ουκρανία

Μπάιντεν: Σκληρές κυρώσεις περιμένουν τη Ρωσία, αν εισβάλλει στην Ουκρανία

Η αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στην Ουκρανία για να αποτρέψουν ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας «δεν είναι στο τραπέζι», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα, προειδοποιεί τη Μόσχα ότι οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της θα είναι «άνευ προηγουμένου», αν εισβάλλει στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν είπε ότι ξεκαθάρισε στον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη δίωρη βιντεοκλήση τους χθες Τρίτη, ότι οι οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία θα είναι σκληρές, αν εισβάλλει στην Ουκρανία και ότι είναι «βέβαιος ότι ο Πούτιν έλαβε το μήνυμα».

Καμία χρήση «μονομερώς βίας»

 

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, οι ΗΠΑ «δεν θα χρησιμοποιήσουν μονομερώς βία» κατά της Ρωσίας στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι ελπίζει μέχρι την Παρασκευή να γίνει ανακοίνωση σχετικά με συναντήσεις, σε υψηλό επίπεδο, με τη Ρωσία και τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ ώστε «να συζητηθούν οι ανησυχίες» της Μόσχας και αν θα μπορούσαν να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί ώστε «να πέσει η θερμοκρασία στο ανατολικό μέτωπο».

Οι ΗΠΑ έχουν ηθική και νομική υποχρέωση να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ αν δεχτούν επίθεση, όμως αυτή η υποχρέωση δεν επεκτείνεται και στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Γαλλία: Μαζικές και στρατηγικές συνέπειες 

 

Η Γαλλία προειδοποίησε τη Ρωσία σήμερα για «στρατηγικές και μαζικές συνέπειες» που θα είχε επίθεση κατά της Ουκρανίας, την ώρα που η Μόσχα κατηγορείται ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με τη χώρα αυτή.

«Ισχυρά μηνύματα έχουν σταλεί στη Ρωσία σχετικά με τις στρατηγικές και μαζικές συνέπειες που θα είχε μια νέα επίθεση εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί τη Ρωσία, την οποία κατηγορεί ότι συγκεντρώνει εκ νέου τα στρατεύματά της στα ουκρανικά σύνορα, με δρακόντειες οικονομικές κυρώσεις, εάν αποφασίσει να επιτεθεί στη γειτονική χώρα.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία με τη μέγιστη προσοχή. Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητά τους προκειμένου η κυριαρχία της να γίνει σεβαστή», συμπλήρωσε το Παρίσι.