8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ αλλάζουν τη στάση τους στην Ευρώπη

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ αλλάζουν τη στάση τους στην Ευρώπη
Ap Images

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλάζουν τη στάση τους στην Ευρώπη λόγω της απειλής που προέρχεται από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία και άλλες κατευθύνσεις, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τον αριθμό των αντιτορπιλικών στην Ισπανία σε έξι από τέσσερα και ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει δύο επιπλέον μοίρες F-35 στη Βρετανία, ενώ θα δημιουργήσει αρχηγείο του 5ου σώματος του αμερικανικού στρατού στην Πολωνία.

Στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, «που γράφει Ιστορία», όπως δήλωσε, ο Μπάιντεν ανήγγειλε ενισχυμένη παρουσία των Αμερικανών στρατιωτικών και δυνατοτήτων στην Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

«Πιο απαραίτητο από ποτέ το ΝΑΤΟ»

«Έχουμε έρθει στο ραντεβού» και «αποδεικνύουμε ότι το NATO είναι πιο απαραίτητο από ποτέ», σημείωσε επίσης ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον γενικό γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει αυτήν τη χρονιά «20.000 επιπλέον στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουμε τις γραμμές μας σε απάντηση στις επιθετικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας».

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι η Ουάσινγκτον θα αυξήσει από 4 σε 6 τον αριθμό των αντιτορπιλικών στη ναυτική βάση της Ρότα στην Ισπανία.

Η πρώτη παγκόσμια δύναμη θα δημιουργήσει εξάλλου στην Πολωνία «μόνιμο γενικό επιτελείο του 5ου σώματος του αμερικανικού στρατού».

«Θα διατηρήσουμε επιπρόσθετη ταξιαρχία» που θα απαρτίζεται από συνολικά 5.000 άτομα, η οποία θα εδρεύει στη Ρουμανία, δήλωσε επίσης ο Μπάιντεν, και θα προχωρήσουμε σε «επιπρόσθετες αναπτύξεις στις χώρες της Βαλτικής».

«Θα στείλουμε δύο πρόσθετες μοίρες» μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Βρετανία και «θα αναπτύξουμε επιπρόσθετες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας» στη Γερμανία και την Ιταλία, πρόσθεσε.

Ήθελε «φινλανδοποίηση», παίρνει «ΝΑΤΟποίηση»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ήθελε μια 'φινλανδοποίηση' της Ευρώπης", δηλαδή μια εξέλιξη των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας προς τη θέση ουδετερότητας που είχε ιστορικά η χώρα αυτή, αλλά παίρνει αντιθέτως μια "NATOποίηση' της Ευρώπης», σχολίασε εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Η Φινλανδία, όπως και η Σουηδία, ετοιμάζονται να ενταχθούν στο NATO, μετά την άρση χθες, Τρίτη, το βράδυ του βέτο της Τουρκίας, ενώ η Ατλαντική Συμμαχία δείχνει μια σχεδόν αψεγάδιαστη ενότητα από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πηγή: Reuters