Μπάιντεν, Γουόρεν και Σάντερς οι τρεις βασικοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών

Μπάιντεν, Γουόρεν και Σάντερς οι τρεις βασικοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών

Η κατάσταση αρχίζει να ξεκαθαρίζει στον προκριματικό κύκλο για την επιλογή προεδρικού υποψηφίου από το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς οι υποψήφιοι για το χρίσμα που προηγούνται είναι πλέον ξεκάθαρα τρεις κι όχι πέντε, σχολιάζει το “Politico.”

Για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, οι Δημοκρατικοί προσέγγιζαν την προεκλογική εκστρατεία της επιλογής προεδρικού υποψηφίου με την πεποίθηση ότι, όπως συνέβη και στην περίπτωση των πρώτων σταδίων επιλογής προεδρικού υποψηφίου από τους Ρεπουμπλικάνους πριν από τέσσερα χρόνια, και οι ίδιοι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με διακυμάνσεις στο ευρύ πεδίο επιλογής των προεδρικών υποψηφίων.

Η πεποίθηση αυτή συντηρήθηκε και στις προεκλογικές εκστρατείες των περισσότερων υποψηφίων.

Από την άλλη μεριά, καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο και μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, μόλις τρεις υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών κινούνται με διψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Πρόκειται για τους: Τζο Μπάιντεν, Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς.

Η Καμάλα Χάρις κι ο Πέτε Μπάτιγκιεγκ κινούνται περιφερειακά, ενώ οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών που είχαν μικρότερα ποσοστά δεν φαίνεται να κατορθώνουν να διατηρήσουν μία ανοδική τάση, τόσο στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, όσο και στην δυναμική συγκέντρωσης οικονομικών πόρων για τις προεκλογικές τους εκστρατείες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν σε συνεντεύξεις τους, τόσο στελέχη των προεκλογικών εκστρατειών των υποψηφίων, όσο και σύμβουλοί τους, υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για την ανάδειξη κάποιου τέταρτου δυναμικού υποψηφίου με ουσιαστική προοπτική διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2020.

“Ήταν βάσιμο να λέμε “οι πρώτοι πέντε” για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, με εξαίρεση την Καμάλα Χάρις που κινούνταν περιφερειακά των τριών βασικών υποψηφίων..., θα πρέπει να υπάρξει μία παράξενη ταύτιση διαδρομής γεγονότων, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιλογή ενός υποψηφίου εκτός των τεσσάρων,” δήλωσε ο Φιλίπ Ρέινς που είναι έμπιστος της Χίλαρι Κλίντον για πολλά χρόνια. “[Μία τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να έχει ως αναγκαία προϋπόθεση], την κατάρρευση και των τεσσάρων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί αν και οι τέσσερις βρίσκονταν μέσα σε ένα αεροσκάφος που είχε συντριβεί ή κάτι τέτοιο...,” πρόσθεσε ο Ρέινς.

Για τον οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο “είναι πολύ αργά για να διατηρηθεί στο παιχνίδι λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς,” εκτίμησε ο ίδιος.

Την αντίστοιχη χρονική περίοδο στον προκριματικό κύκλο των Ρεπουμπλικάνων το 2016, ο Τζεμπ Μπους βρίσκονταν ήδη στον πάτο, ενώ ο Σκοτ Γουόλκερ είχε διακυμάνσεις.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγούνταν, ενώ προσπαθούσε να περιορίσει τον Μπεν Κάρσον, πριν από την αποχώρησή του από τον προκριματικό κύκλο.

Από την άλλη μεριά, ο προκριματικός κύκλος για τους Δημοκρατικούς και τις εκλογές του 2020 χαρακτηρίζεται από μία γενικότερη σταθερότητα, ενώ μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί δύο ανοιχτές τηλεοπτικές συζητήσεις, αλλά και δύο περίοδοι συγκέντρωσης οικονομικών πόρων για τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας.

Η Άννα Γκρίνμπεργκ, η υπεύθυνη δημοσκοπήσεων που ήταν σύμβουλος του πρώην κυβερνήτη του Κολοράντο Τζον Χάικενλουπερ, δήλωσε ότι η κατάσταση στον προκριματικό κύκλο των Δημοκρατικών είναι πιο σταθερή, καθώς ο ίδιος προκριματικός κύκλος “άρχισε νωρίς πριν οι ψηφοφόροι αρχίσουν να δίνουν προσοχή, αλλά κι εξαιτίας του συγκεκριμένου προσανατολισμού των υποψηφίων,” παρατήρησε η ίδια.

Από την πλευρά τους, οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, συνέχισαν ο καθένας με τον τρόπο του, την προεκλογική τους εκστρατεία στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά και της αργίας για την Ημέρα της Εργασίας.

Ο Μπάιντεν πήγε στην Αϊόβα, η Γουόρεν βρέθηκε στο Νιου Χαμσάιρ, η Χάρις στην Καλιφόρνια, ενώ ο Σάντερς έδωσε βαρύτητα στο σχέδιό του για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ