Μπάιντεν για δίκη Τραμπ: Δεν περιμένω να καταδικαστεί

Μπάιντεν για δίκη Τραμπ: Δεν περιμένω να καταδικαστεί

Την ώρα που, εννέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων επέδωσαν και τυπικά το κατηγορητήριο στη Γερουσία, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν πιστεύει ως ο προκάτοχός του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα κριθεί ένοχος στη δίκη του για "υποκίνηση στάσης". 

Ο Μπάιντεν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, είπε πως δεν αναμένει 17 μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να ταχθούν υπέρ της καταδίκης του Ντόναλντ Τραμπ μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου.

Με δεδομένο ότι απαιτούνται τα 2/3 των Γερουσιαστών προκειμένου να καταδικαστεί ο Τραμπ μετά την παραπομπή του από την Βουλή των Αντιπροσώπων σε δίκη, το βάρος πέφτει στους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι τον είχαν αθωώσει στις αρχές του 2020.

Η Λίζα Μαρκαουσκι από την Αλάσκα έγινε η πρώτη Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων η οποία τάχθηκε ευθέως υπέρ της καταδίκης του Τραμπ. "Αυτό που θα σας πω είναι ότι ο πρόεδρος διέπραξε ένα αδιαμφισβήτητο αδίκημα με τα λόγια του στις 6 Ιανουαρίου, αφού δεν ήταν ειλικρινής απέναντι αμερικανικό λαό για τις εκλογές", δήλωσε η Μαρκαουσκι στην KTU, τηλεοπτικό σταθμό της Αλάσκας.

Εν τούτοις, ανώτερο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων υποστήριξε στο CNN ότι οι Γερουσιαστές είναι διχασμένοι για το αν οι πράξεις του Τραμπ δικαιολογούν το ενδεχόμενο απαγόρευσης διεκδίκησης πολιτικού αξιώματος μετά την αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο.

Οι Ρεπουμπλικανοί χωρίζονται σε πολλά στρατόπεδα. Ορισμένοι, όπως ο γερουσιαστής του Αρκάνσας Τομ Κότον, αντιτίθενται στη διαδικασία, επειδή, υποστηρίζουν ότι είναι συνταγματικά αμφίβολο να καταδικαστεί ένας Πρόεδρος μόλις αποχωρήσει από το αξίωμα, μια θέση που συμμερίζονται αρκετοί συνάδελφοι του. Άλλοι, όπως ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ της Νότιας Καρολίνας, είναι πιθανό να ευθυγραμμιστούν με Ρεπουμπλικάνους της Βουλής που δήλωσαν ότι η διαδικασία "θα διαιρέσει περαιτέρω τη χώρα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης μεταξύ των οποίων το CNN, το Fox News και η εφημερίδα New York Times, ο ισχυρότερος των Ρεπουμπλικάνων, ο ηγέτης τους στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ φέρεται να στηρίζει την καθαίρεση του Τραμπ αλλά δεν έχει πάρει δημόσια θέση.