Μπ. Τζόνσον: Ύστατη λύση το Brexit χωρίς συμφωνία

Μπ. Τζόνσον: Ύστατη λύση το Brexit χωρίς συμφωνία

Την επίσημη προεκλογική του εκστρατεία για τη διαδοχή της πρωθυπουργού Τ. Μέι ξεκίνησε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζοντας πως «δεν έχει ως στόχο ένα Brexit χωρίς συμφωνία», αν και είναι έτοιμος να επιλέξει «ως ύστατη λύση» αυτή τη βίαιη έξοδο από την ΕΕ.

«Δεν έχω ως στόχο μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Δεν πιστεύω πως το πράγμα θα τελειώσει έτσι, όμως δείχνει υπευθυνότητα το να προετοιμαζόμαστε με αποφασιστικότητα για ένα τέτοιο σενάριο», δήλωσε από το Λονδίνο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τζόνσον είχε υποστηρίξει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, είτε γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας είτε όχι. Σήμερα, ωστόσο, «μετρίασε» τη θέση του λέγοντας πως η «μη συμφωνία» είναι η «ύστατη» επιλογή.

Προειδοποίησε επίσης πως, αν γίνει πρωθυπουργός, θα αρνηθεί να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο τον λογαριασμό του Brexit -που υπολογίζεται στα 40 με 45 δισεκατομμυρία από τη σημερινή κυβέρνηση- μέχρι η ΕΕ να αποδεχθεί καλύτερες συνθήκες αποχώρησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε σήμερα πως το Λονδίνο οφείλει να τιμήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις του σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, μία από τις «προϋποθέσεις» για την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία.