Μπ. Τζόνσον: Θέλω συμφωνία για το Brexit στις 18 Οκτωβρίου

Μπ. Τζόνσον: Θέλω συμφωνία για το Brexit στις 18 Οκτωβρίου

Την επιθυμία του για συμφωνία στις 18 Οκτωβρίου, εξέφρασε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ενώ τόνισε ότι δεν πτοείται από τις απόπειρες του Κοινοβουλίου να παρεμποδιστεί μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Τη ίδια ώρα βέβαια ο Ιρλανδός πρωθυπουργός εξέφραζε τη θέση ότι δε υπάρχει καμία πρόοδος σε ό,τι αφορά το backstop.

«Δεν με πτοεί τίποτα από όσα μπορούν να λάβουν χώρα στο Κοινοβούλιο», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τζόνσον. «Νομίζω ότι αυτό που θέλουν οι Βρετανοί είναι να φέρουμε εις πέρας μια συμφωνία και να προχωρήσουμε και να αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου», συνέχισε.

Μιλώντας έχοντας δίπλα του τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, ο Τζόνσον δήλωσε ότι κομίζει ιδέες προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του λεγόμενου backstop, όπως ονομάζεται το δίκτυ ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, αλλά ότι σήμερα δεν αναμένεται σημαντική πρόοδος σε αυτό.

Aπό τη πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει «έως σήμερα» καμία «ρεαλιστική» πρόταση από το Λονδίνο στις διαπραγματεύσεις του Brexit.

Το ιρλανδικό «δίκτυ ασφαλείας», το λεγόμενο backstop, «παραμένει ένα σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας αποχώρησης έως ότου βρεθεί μια εναλλακτική», δήλωσε ο Βαράντκαρ, υποδεχόμενος τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για συζητήσεις επί του Brexit. «Είμαστε ανοικτοί σε εναλλακτικές αλλά αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές … Δεν έχουμε λάβει καμία πρόταση αυτού του είδους έως σήμερα», πρόσθεσε.

Ιρλανδός πρωθυπουργός: Η κατάργηση του backstop ισοδυναμεί με Brexit χωρίς συιμφωνία

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η κατάργηση του λεγόμενου backstop για τα ιρλανδικά σύνορα χωρίς να υπάρξει η κατάλληλη αντικατάστασή του θα σημαίνει Brexit χωρίς συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εάν δεν υπάρξουν συμφωνημένες εναλλακτικές ρυθμίσεις, το μη backstop σημαίνει μη συμφωνία για εμάς», δήλωσε ο Βαράντκαρ ενόψει των συνομιλιών με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

«Το μόνο που κάνει είναι να παρατείνει την κατάσταση για ακόμα 14 μήνες. Ακόμα 14 μήνες αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις, ακόμα 14 μήνες αβεβαιότητας για τους πολίτες βόρεια και νότια των συνόρων. Άρα δεν είναι μια επιλογή που βρίσκουμε ελκυστική», δήλωσε ο Βαράντκαρ.

Πρόσθεσε ότι δεν θα αντικαταστήσει τις νομικές εγγυήσεις για το ιρλανδικό backstop, τη συμφωνία ασφαλείας που στόχο έχει να αποτρέψει την επιστροφή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, χωρίς μια συγκεκριμένη εναλλακτική.

«Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε και δεν θα κάνουμε, και ξέρω ότι το κατανοείτε αυτό, είναι να συμφωνήσουμε στην αντικατάσταση μιας νομικής εγγύησης με μια δέσμευση», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. Δήλωσε επίσης ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα έφερνε χρόνια διαπραγματεύσεων.

«Κατά την άποψή μου, το θέμα του Brexit δεν θα τελειώσει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο τερματίσει την συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου ή ακόμα και 31 Ιανουαρίου», δήλωσε. «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μια καθαρή έξοδος ή απλά το να έρθει εις πέρας αυτό. Αντ' αυτού απλά θα πάμε σε μια νέα φάση».

Δήλωσε ότι στην περίπτωση μη συμφωνίας, η Βρετανία και η ΕΕ θα πρέπει να επιστρέψουν αρκετά γρήγορα σε διαπραγματεύσεις για να ασχοληθούν με τα δικαιώματα των πολιτών, τις οικονομικές εκκρεμότητες και τα ιρλανδικά σύνορα, όλα θέματα που είχαν περιληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης της Τερέζα Μέι.

Προειδοποίησε ότι ακόμα και να υπάρξει συμφωνία, η επίτευξη μιας μελλοντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα είναι «ηράκλειος» άθλος για τον Τζόνσον. Ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ακούσει πώς μπορεί να αρθεί αυτό το αδιέξοδο, αλλά και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι δεν αναμένεται σήμερα να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμα:

- Αμετακίνητος ο Τζόνσον για το Brexit - Γαλλικές απειλές για βέτο