Μπ.Τζόνσον προς Πεκίνο: «Δεν θα εγκαταλείψουμε τον λαό του Χονγκ Κονγκ»

Μπ.Τζόνσον προς Πεκίνο: «Δεν θα εγκαταλείψουμε τον λαό του Χονγκ Κονγκ»

Η Μεγάλη Βρετανία δεν θα εγκαταλείψει τον λαό του Χονγκ Κονγκ στην περίπτωση που η Κίνα επιβάλει τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας που έρχεται σε σύγκρουση με τις διεθνείς υποχρεώσεις του Πεκίνου στο πλαίσιο της συμφωνίας του 1984, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Το Χονγκ Κονγκ έχει επιτύχει επειδή ο λαός του είναι ελεύθερος» έγραψε ο Τζόνσον στην εφημερίδα The Times. «Τα σχέδια της Κίνας αντιβαίνουν ευθέως τις υποχρεώσεις της, που πηγάζουν από τη νομικά δεσμευτική συνθήκη που έχουμε υπογράψει και έχει καταχωρηθεί στον ΟΗΕ».

Το κινεζικό κοινοβούλιο ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα την απόφαση εφαρμογής στο Χονγκ Κονγκ ενός νόμου περί εθνικής ασφάλειας, που σημαίνει ότι για πρώτη φορά πράκτορες πληροφοριών και ασφάλειας από την ενδοχώρα θα εγκατασταθούν στην πόλη.

«Πολλοί άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ φοβούνται ότι ο τρόπος ζωής τους – που η Κίνα έχει δεσμευτεί να προστατεύσει – απειλείται», είπε ο Τζόνσον.

«Αν η Κίνα επιβεβαιώσει τους φόβους τους, η Βρετανία δεν μπορεί να τους εγκαταλείψει με καθαρή τη συνείδησή της. Θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας και θα τους προσφέρουμε μια εναλλακτική», είπε.

Ο Τζόνσον επανέλαβε τη δέσμευση της Βρετανίας να παραχωρήσει σε όσους κατέχουν βρετανικό διαβατήριο του εξωτερικού (ΒΝΟ) τη δυνατότητα να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Χονγκ Κονγκ περίπου 350.000 κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου και άλλα 2,5 εκατ. που έχουν το δικαίωμα να το αποκτήσουν, είπε ο Τζόνσον.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας συμφώνησε την Τρίτη να «επανισορροπήσει» τις σχέσεις της Βρετανίας με την Κίνα.