Μπ. Νετανιάχου: Ιστορική τομή η ειρηνευτική συμφωνία με ΗΑΕ

Μπ. Νετανιάχου: Ιστορική τομή η ειρηνευτική συμφωνία με ΗΑΕ

«Σήμερα, ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο», ανέφερε στο σημερινό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την επίσημη ανακοίνωση για την συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την οποία χαρακτήρισε «ιστορική τομή» για την ει.ήνη στη Μέση Ανατολή.

«Είχα μια τριμερή συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ (Ντόναλντ) Τραμπ και τον σεΐχη Μπιν Ζαγιέντ  και καταλήξαμε σε μια πλήρη ειρηνευτική συμφωνία, με ανταλλαγή πρεσβευτών και εμπορικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων απευθείας πτήσεων μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Τελ Αβίβ», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Τα Εμιράτα θα επενδύσουν σημαντικά ποσά στο Ισραήλ (…) Πρόκειται για ένα άνοιγμα προς την ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας αυτήν την τρίτη ειρηνευτική συμφωνία της χώρας του με αραβικό κράτος, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία. «Το 1979 ο (Μεναχέμ) Μπεγκίν υπέγραψε ειρήνη με την Αίγυπτο και το 1994 ο (Γιτζάκ) Ράμπιν με την Ιορδανία και εγώ έχω την τιμή να υπογράψω το 2020 την τρίτη ειρηνευτική συμφωνία με αραβική χώρα. Είναι μια πραγματική ειρηνευτική συμφωνία, δεν πρόκειται για σλόγκαν», συνέχισε.

Ο Νετανιάχου είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Ισραήλ να αναστείλει την εφαρμογή του σχεδίου προσάρτησης ενός μέρους της Δυτικής Όχθης. Σημείωσε ότι η επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας σε αυτά τα εδάφη παραμένει στο τραπέζι, όμως πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «άνευ αξίας» χωρίς τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Έφερα την ειρήνη, θα υλοποιούσα την προσάρτηση», τόνισε

 «Το 1979 ο (Μεναχέμ) Μπεγκίν υπέγραψε ειρήνη με την Αίγυπτο και το 1994 ο (Γιτζάκ) Ράμπιν με την Ιορδανία και εγώ έχω την τιμή να υπογράψω το 2020 την τρίτη ειρηνευτική συμφωνία με αραβική χώρα. Είναι μια πραγματική ειρηνευτική συμφωνία, δεν πρόκειται για σλόγκαν», κατέληξε ο κ. Νετανιάχου.

Νωρίτερα, στην πρώτη του αντίδραση, κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας από την Ουάσινγκτον, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός< έκανε ανάρτηση στο Twitter,μιλώντας για «ιστορική ημέρα».

 «Γιομ χιστόρι» (σ.σ. «ιστορική ημέρα») έγραψε στα εβραϊκά.  

Ο Ρον Ντέρμερ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον, έγραψε στο Twitter: «Μεγάλη ημέρα για την ειρήνη. Το Ισραήλ εγκωμιάζει το θάρρος του MBZ (του ντε φάκτο ηγέτη των ΗΑΕ, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ) για την ιστορική απόφαση που έλαβαν τα ΗΑΕ να ακολουθήσουν την Αίγυπτο (1979) και την Ιορδανία (1994) σε ειρήνευση με το Ισραήλ. Το Ισραήλ εκτιμά βαθύτατα όλα (…) όσα έκανε ο Τραμπ για να καταστεί εφικτή αυτή η επιτυχία».

 Abir Sultan/Pool Photo via AP)