Μόσχα: Συλλήψεις υποψηφίων και έγκριση για νέα συγκέντρωση της αντιπολίτευσης

Μόσχα: Συλλήψεις υποψηφίων και έγκριση για νέα συγκέντρωση της αντιπολίτευσης

Ο Δήμος της Μόσχας έδωσε άδεια για να πραγματοποιηθεί στις 3 Αυγούστου συγκέντρωση συμπαράστασης προς του υποψήφιους για τις δημοτικές εκλογές της Μόσχας, η υποψηφιότητα των οποίων απορρίφθηκε από την Εκλογική επιτροπή, ενώ σε μερικούς από τους οποίους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης μερικών ημερών επειδή την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις που δεν είχαν την άδεια των αρχών ή προέτρεπαν τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν σ αυτές.

Την απόφαση του Δήμου της Μόσχας να εγκρίνει τη συγκέντρωση των οπαδών της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχαήλ Φεντότοφ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου.

Στο μεταξύ, σήμερα δικαστήρια της Μόσχας άρχισαν να δίνουν εντολές για τη σύλληψη υποψηφίων των οποίων απορρίφθηκε η υποψηφιότητα, με την κατηγορία ότι διοργάνωσαν συγκεντρώσεις χωρίς την έγκριση των αρχών, οι οποίες πραγματοποιούνται στη Μόσχα από τις 14 Ιουλίου. Μεταξύ των υποψηφίων ο Ιλιά Γιάσιν ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών επειδή μέσω Twitter απηύθυνε έκκληση για συμμετοχή στην συγκέντρωση της 27ης Ιουλίου. Ο ίδιος αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον της δικαιοσύνης επικαλούμενος το άρθρο 51 του συντάγματος. Λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη ο Κονσταντίν Γιανκάουσκας στον οποίο επεβλήθη ποινή φυλάκισης 7 ημερών επειδή μέσω Twitter απηύθυνε έκκληση για συμμετοχή στην συγκέντρωση της 15ης Ιουλίου. Εν συνεχεία επεβλήθη ποινή φυλάκιση οκτώ ημερών στον Αλεξάντρ Σαλοβιόφ.

Συνολικά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη συγκέντρωση της 27ης Ιουλίου συνελήφθησαν στην Μόσχα 1074 άτομα, ενώ σύμφωνα με τον οργανισμό OVD-info οι συλληφθέντες έφθασαν τους 1373 , μεταξύ των οποίων 18 δημοσιογράφοι και 42 ανήλικοι. Τουλάχιστον 25 άτομα τραυματίσθηκαν κατά τη σύλληψη τους και 150 πέρασαν τη νύχτα στα αστυνομικά τμήματα.

Το πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι εναντίον ενός εκ των συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη επειδή εκσφενδόνισε εναντίον αστυνομικού μια σακούλα με σκουπίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ