Μόσχα: Η ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει εκτεταμένες συνέπειες

Μόσχα: Η ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει εκτεταμένες συνέπειες

Νέες απειλές εξαπέλυσε η Μόσχα για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προειδοποιώντας για παγκόσμιες συνέπειες. 

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επιλογή της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ ήταν ένα λάθος που θα είχε εκτεταμένες συνέπειες και θα οδηγήσει σε ριζική αλλαγή της παγκόσμιας κατάστασης, μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων.

Η αλλαγή στάσης από δύο ιστορικά ουδέτερες δυνάμεις θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, αντανακλώντας μια ριζική αλλαγή στις αντιλήψεις στη σκανδιναβική περιοχή από τότε που η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

"Η κατάσταση αλλάζει, φυσικά, ριζικά υπό το φως των όσων συμβαίνουν", δήλωσε ο Ριάμπκοφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι πολύ σαφές για εμάς. Δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχτούμε», είπε ο Ριάμπκοφ.

"Το γενικό επίπεδο στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα σε αυτή τη σφαίρα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται σε κάποια φανταστική διάταξη σχετικά με το τι πρέπει να γίνει σε αυτή την εκτυλισσόμενη κατάσταση", είπε ο Ριάμπκοφ.

Επίσης, αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσεότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και σημείωσε πως παραμένει πεπεισμένος ότι η ένταξή τους σε καμία περίπτωση δεν θα ενισχύσει την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης.

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Κυριακή ότι είναι βέβαιοι ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.